Interessant:

iPod nano 1G kan ontploffen

nieuws 14 november 2011 om 09:52

Apple heeft een terugroepactie voor de iPod nano 1G, het originele en eerste iPod nano-model uit 2005, gestart. De batterij van dit model kan oververhitten en de kans hierop is groter naarmate het toestel ouder is.

Apple heeft vastgesteld dat "in zeldzame gevallen, de batterij van de iPod nano (1e generatie), kan oververhitten, wat een veiligheidsrisico kan inhouden." De iPod nano's die een risico vormen werden verkocht tussen september 2005 en december 2006. De terugroepactie komt in Europa erg laat, want in augustus 2010 werden in Japan deze modellen reeds teruggeroepen.

Apple zegt dat het probleem is veroorzaakt door "een enkele batterijleverancier die batterijen met een fabricagefout maakte." De kans op een incident is volgens Apple klein, maar neemt wel toe naarmate de batterij ouder is.

Apple adviseert om te stoppen met je iPod nano (1e generatie) te gebruiken en gratis een vervangend apparaat te bestellen. Om te kijken of je in aanmerking komt voor een vervangend apparaat, moet je het serienummer van je iPod nano 1G controleren en vervolgens de procedure van Apple volgen. Mocht je een risicomodel hebben, dan belooft Apple binnen zes weken een vervangend model op te sturen.

De iPod nano 1G is te herkennen door een zwarte of witte plastic voorkant en een zilverkleurige metalen achterkant (latere iPod nano-modellen hebben een metalen voor- en achterkant). Apple zegt dat het batterijprobleem alleen voorkomt bij de iPod nano (1e generatie) en niet bij andere iPods.

iPod nano 1G: kans op oververhitte accu
iPod nano 1G: kans op oververhitte accu

In het verleden ontploften iPods in BelgiŽ (2009), Japan (2008) en Amerika (2007). Apple deed er echter vaak erg geheimzinnig over: in 2009 legde Apple zelfs een 11-jarig Brits meisje contractueel het zwijgen op op over haar ontploffende iPod.

Apple