Interessant:

iPhone 4S ondersteunt Russisch GLONASS-navigatiesysteem

nieuws 25 oktober 2011 om 15:59

De iPhone 4S biedt niet alleen ondersteuning voor het Amerikaanse GPS-navigatiesysteem, maar ook voor het GLONASS-navigatiesysteem van Rusland.

GLONASS ("GLObal NAvigation Satellite System") werd gebouwd tussen 1982 en 1995, maar raakte tijdens het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in verval. Sinds 2000 hebben de Russen het systeem echter weer hersteld. Sinds kort biedt het, net als het Amerikaanse GPS, een wereldwijde dekking.

Om met GLONASS te kunnen navigeren, moet een smartphone of navigatiesysteem wel over een GLONASS-chip beschikken. Recentelijk werd daarom in de Russische wet vastgelegd dat alle smartphones met navigatiemogelijkheden die in Rusland worden uitgebracht GLONASS moeten ondersteunen. Apple wil zich met de iPhone 4S ook profileren in Rusland, vandaar dat het toestel naast GPS ook de voorgeschreven GLONASS-ondersteuning aan boord heeft.

De eerste GLONASS-smartphone verscheen overigens reeds begin april 2011 in Rusland. Deze MTS GLONASS 945 (vervaardigd door het Chinese ZTE) ondersteunt naast GLONASS ook GPS en is in Rusland verkrijgbaar voor ongeveer 280,-. MTS is de grootste Russische mobiele provider.

Europa heeft met Galileo ook een eigen GPS-systeem in de planning; deze moet in 2014 operationeel zijn. Rusland en Europa willen graag een eigen GPS-systeem, omdat de Verenigde Staten (theoretisch) de mogelijkheid hebben om hun GPS uit te schakelen.

Apple iPhone 4S
Apple iPhone 4S

Cellular-news