Interessant:

Mogelijk importverbod HTC Sensation

nieuws 18 juli 2011 om 11:28

Volgens de Amerikaanse Internationale Handelscommissie heeft HTC bij de productie van Android-telefoons twee patenten van Apple geschonden. Apple wil een Amerikaans importverbod voor verschillende HTC-producten.

Apple had HTC (in 2010) aangeklaagd wegens de schending van tien verschillende patenten, maar de rechter vond dus maar twee klachten gerechtvaardigd. HTC is het niet eens met het vonnis en gaat in hoger beroep. "We zullen er alles aan doen om de Handelscommissie van ons gelijk te overtuigen", aldus HTC. Als gevolg van het vonnis verloor het aandeel HTC in Taiwan 2,4 procent.

De geschonden patenten hadden betrekking op de datatechnologie die gebruikt wordt voor e-mails en sms'jes en op de technologie voor datatransmissie. Apple had ook geklaagd dat HTC patenten zou hebben geschonden wat betreft software-architectuur, user-interfaces, hardware voor touchscreens en bewegingssensoren. Apple zou het liefst zien dat alle HTC-producten waarvan Apple's patenten zouden zijn geschonden een Amerikaanse importverbod krijgen. Dit zijn er nogal wat: het gaat om de HTC Flyer, de HTC Wildfire, de HTC EVO 4G, de Droid Incredible en de Desire-smartphones. Ook bij nieuwere toestellen, zoals de HTC Sensation, zou ongeoorloofd gebruik zijn gemaakt van gepatenteerde technologieen van Apple.

Experts vinden het "niet het slechtste scenario voor HTC. De andere acht patenten zijn volgens de rechter immers niet geschonden". Zij verwachten dat HTC de toestellen op de Amerikaanse markt kan blijven brengen als het Taiwanese bedrijf Apple royalties gaat betalen. HTC zit daar niet echt op te wachten, want het moet ook Microsoft al 5 dollar per verkochte Android-smartphone betalen vanwege patentlicenties. Apple heeft ook rechtszaken lopen tegen andere smartphone-fabrikanten, waaronder Motorola en Nokia.

Bloomberg