Interessant:

Egels uitgerust met GPS in Nieuw-Zeeland

nieuws 6 mei 2011 om 10:06

Onderzoekers in Nieuw-Zeeland hebben egels uitgerust met kleine GPS-rugzakjes, zodat ze kunnen nagaan waar de dieren zich bevinden en hoe ze zich aanpassen aan de lokale fauna.

De GPS-backpacks voor de egels zien er op het eerst oog nogal groot uit, maar de onderzoekers zeggen dat de 'rugtasjes' het natuurlijke gedrag van de egels niet belemmeren. De GPS-ontvangers kunnen de locatie van de egels vijf dagen lang elke vijf minuten vastleggen. Tot nu toe is ontdekt dat de egels tot zo'n 1,5 km per dag kunnen afleggen, maar dat ze liever blijven rusten op ťťn plaats.

De egels zijn in de 19de eeuw vanuit Europa naar Nieuw-Zeeland gebracht en hebben geen natuurlijke vijanden in het land. De populatie is daardoor erg groot en dat is een bedreiging voor lokale insecten, kleine hagedissen en (eieren van) vogels die op de grond nestelen - die allemaal van belang zijn voor de voedselvoorziening van de egels.

Egel met GPS-backpack (via Navigadget)
Egel met GPS-backpack (via Navigadget)

Eerder werden zeehonden, walvissen, olifanten, schapen, beren en katten, Alzheimer-patienten en criminelen gevolgd via GPS.

Navigadget