Interessant:

Intel rust bijen uit met GPS-rugzakjes

nieuws 6 oktober 2015 om 10:53

In samenwerking met Australische wetenschappers heeft chipfabrikant Intel in AustraliŽ bijen uitgerust met GPS-rugzakjes. Doel is om de oorzaak van de recente massale bijensterfte te achterhalen.

Bijen zijn belangrijk voor de bevruchting van veel voedselbronnen, waaronder fruit en groentes. Momenteel hebben veel bijenpopulaties echter te lijden onder een ziekte waarbij de werkbijen om onduidelijke redenen uit de bijenkorfen verdwijnen. Hierdoor komt ook de voedselvoorziening voor mensen in gevaar.

Om de oorzaak van de ziekte te achterhalen gaan†Australische wetenschappers in samenwerking met chipfabrikant Intel bijen voorzien van kleine GPS-rugzakjes. †Deze radio-frequentie-identifcatie (RFID) chips meten 2,5 x 2,5 x 0,4 millimeter, wegen 5,4 milligram en ondersteunen WiFi en Bluetooth. Deze microsensors worden op de rug van de bijen gelijmd als kleine rugzakjes. De sensor meet onder meer de activiteit van de bijen, bijvoorbeeld hoe ver ze vliegen, hoe lang ze de korf verlaten en of ze aan schadelijke stoffen als pesticiden worden blootgesteld. De chips zijn gebaseerd op Intels Edison wearables computing-platform.

Intel rust bijen uit met GPS-rugzakjes
Intel rust bijen uit met GPS-rugzakjes

Eerder werden†zeehonden,†walvissen,†olifanten,†schapen,†beren, egels,†katten, haaien,†Alzheimer-patienten†en†criminelen†gevolgd via GPS.

ZDNet