Interessant:

Samsung Galaxy Tab versus Apple iPad

nieuws 11 september 2010 om 15:31

Met de Samsung Galaxy Tab (P1000) heeft de Apple iPad een volwaardige rivaal gekregen; PortableGear vergelijkt de mogelijkheden van deze concurrerende tablets.

* in november 2010 is iOS 4.2 voor de iPad uitgekomen, waarmee je wel op de iPad kan multitasken.

Conclusie:
Display
De iPad en de Samsung Galaxy Tab (P1000) zijn de meest aansprekende internet tablets van het moment. De iPad heeft een 9,7-inch display en is daarmee groter dan de 7-inch Galaxy Tab. Geen van beide modellen is compact genoeg om in je broekzak mee te nemen. Beide tablets ondersteunen multi-touch, zodat je met meerdere vingers tegelijkertijd opdrachten kan ingeven. Samsung heeft de Tab helaas niet voorzien van een AMOLED-display, maar van een super-TFT-display. Dit display is net iets minder helder dan het LED-backlit display van de iPad.

Besturingssysteem
iPad-gebruikers kunnen rekenen op de iOS 3.x-software* met de meegeleverde Safari-browser van Apple. Samsung Galaxy Tab-bezitters hebben een tablet die draait op Android 2.2 Froyo en browsen met de Android-browser of downloaden een andere browser naar keuze (bijvoorbeeld Firefox Mobile). Het belangrijkste verschil is dat iOS geen Flash ondersteunt, waardoor veel websites niet of niet helemaal zijn te bekijken. Android 2.2 ondersteunt wel Flash 10.1 en biedt zodoende een completere internetervaring, aangezien websites met Flash wel volledig worden weergegeven. Voor het gebruikersgemak is het Android-besturingssysteem op de Galaxy Tab ingebed in Samsungs TouchWiz 3.0-interface. Android is een meer flexibel besturingssysteem dan iOS en is meer te customizen dan Apple's besturingssysteem. Daarentegen is iOS iets stabieler. Tevens zijn voor Apple's besturingssysteem meer applicaties verkrijgbaar, hoewel het aantal in de Android Market de laatste tijd aanzienlijk groeit. Android 2.2 ondersteunt standaard multitasking. iPad-bezitters moeten wachten totdat zij hun tablet kunnen updaten naar iOS 4 alvorens zij kunnen multitasken.

Opslaggeheugen
De iPad is leverbaar in edities met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. Dit geheugen is niet verder uitbreidbaar De Samsung Galaxy Tab is te verkrijgen met 16GB of 32GB geheugen. Dit geheugen is verder uit te breiden met een microSD-geheugenkaart (van maximaal 32GB). Uiteindelijk hebben beide tablets dus ongeveer evenveel geheugen.

Camera
De iPad heeft helemaal geen camera aan boord, dus je kan er geen foto's mee maken. De Samsung Galaxy Tab beschikt wel over een 3,2 megapixel met LED-flitser en autofocus, waarmee je zowel foto's als video's kan maken. Op dit punt scoort de Galaxy Tab dus vele malen beter dan de iPad.

Connectiviteit
De iPad is verkrijgbaar in een editie met alleen WiFi of in een (duurdere) editie met 3G + WiFi. De Samsung Galaxy Tab komt standaard met 3G- en WiFi-ondersteuning. Tevens kan je bij beide tablets rekenen op de push-notificaties voor e-mail. De Galaxy Tab ondersteunt de nieuwste Bluetooth 3.0-standaard, waar de iPad het nog moet doen met Bluetooth 2.1. Heel erg is dit overigens niet, want er zijn nog niet heel veel apparaten die Bluetooth 3.0 ondersteunen. De Galaxy Tab heeft echter wel twee andere grote voordelen ten opzichte van de iPad. Ten eerste heeft Samsungs tablet een ingebouwde 1,3 megapixel webcam en microfoon aan de voorzijde. Ten tweede heeft de Galaxy Tab een ingebouwde belfunctie. Daardoor is de Tab te gebruiken als mobiele telefoon (overigens niet echt handig gezien het formaat) en om mee te videobellen. De iPad heeft alleen een ingebouwde microfoon, zodat je er mee kan bellen over internet via Skype. Een belfunctie en webcam ontbreken echter op de iPad.

Navigatie
Voor navigatie kan je op beide tablets gebruik maken van Google Maps. Gesproken navigatie-instructies op Android zijn mogelijk via het gratis Google Maps Navigation (hiervoor is wel een dataverbinding vereist) of een navigatie-app uit de Android Market. iPad-bezitters moeten voor gesproken navigatie-instructies (tegen betaling) een navigatie-app downloaden in de App Store. Mogelijk komt het gratis Google Maps Navigation later voor de iPhone beschikbaar.

Muziek- en entertainmentmogelijkheden
Zowel de Samsung Galaxy Tab als de iPad zijn prima geschikt om mee over het web te surfen, video's of foto's te bekijken en muziek te luisteren. Dankzij speciale e-book applicaties zijn ze ook bruikbaar als e-reader, maar daar zijn de displays minder geschikt voor. Op de Galaxy Tab kan je HD-video's bekijken, terwijl dit op de iPad niet mogelijk is. Tevens beschikt de Tab over een voice-recorder en voice-dial, dat eveneens op de iPad allemaal ontbreekt.

De Galaxy Tab komt met Thinkfree Office voor het bekijken en bewerken van Office (Word, Excel, PowerPoint)- en PDF-bestanden. De iPad komt met een document viewer; als je uitgebreid in bestanden wil werken is het het beste om apart het Apple iWork pakket aan te schaffen. Zowel de iPad als de Galaxy Tab heeft een 3,5mm poort waarop je alle standaard headsets kan aansluiten. Geen van beide tablets beschikt over FM-radio. Als je vooral op je tablet wil gamen, is op dit moment de iPad iets geschikter omdat er in de App Store meer leuke games verkrijgbaar zijn dan in de Android Market. Daarentegen groeit de Android Market relatief harder dan de App Store, dus dit is in de toekomst wellicht anders. Ten slotte is een handige extra aan de Galaxy Tab de ondersteuning van de Swype-technologie. Hiermee kan je razendsnel tikken door met je vinger over het on-screen toetsenbord te 'vegen'.

portablegear.nl