Interessant:

Samsung Galaxy S9 versus Galaxy S10

achtergrond 21 februari 2019 om 15:10

Twijfel je tussen een Galaxy S10 of een Galaxy S9? Wij zetten de verschillen voor je op een rij. Met 400 euro verschil tussen beide toestellen en aardig wat verschillen is er voldoende te kiezen.

Design

Het design van de S10 borduurt voort op de S9, maar is toch radicaal anders. De S10 is enkele millimeters hoger en breder, maar meer dan een halve millimeter dunner dan zijn voorganger. De basis is nog steeds gebogen glas met een metalen frame, maar de randen van de S1 zijn nog kleiner dan bij de S9. Grootste verschil is de integratie van de selfiecamera en de vingerafdrukscanner in het scherm van de S10. Hierdoor is er geen rand of notch meer nodig. De vingerafdrukscanner van de S10 maakt gebruik van ultrasone technologie. Daarom is deze vingerafdrukscanner bijzonder snel en nauwkeurig. De S9 zag er al goed uit, maar de S10 spant de kroon. Beide toestellen zijn IP68-waterdicht en kunnen 30 minuten 1,5 meter onder water. Opladen doe je via USB-C, maar een standaard koptelefoonaansluiting is bij beide toestellen ook aanwezig.

Samsung Galaxy S9 camerabalk (voor) versus Galaxy S10 cameragaatje (achter)
Samsung Galaxy S9 camerabalk (voor) versus Galaxy S10 cameragaatje (achter)

Display

Samsung is erin geslaagd om een flink groter scherm op vrijwel hetzelfde oppervlak als zijn voorganger te stoppen. Daarom heeft de Galaxy S10 een 6,1-inch scherm, daar waar de Galaxy S9 het met een 5,8-inch scherm moet doen. De scherpte van het scherm is bij de S9 iets hoger dan bij de S10, maar dat zal voor het menselijk oog niet te zien zijn. De S10 gebruikt een Dynamic AMOLED-scherm, dat HDR10+ gecertificeerd is. De S9 gebruikt een wat ouder Super AMOLED-scherm. Bij de S10 is een klein gedeelte van het display opgeofferd aan de selfiecamera (Inifinity O), maar dat is niet storend. De displays van beide toestellen zijn allebei goed, maar het display op de S10 is net iets beter.

Prestaties

De Galaxy S9 is uitgerust met een Exynos 9810 chipset met 4 GB RAM. De Galaxy S10 heeft een nieuwere Exynos 9820 chipset met een dubbele hoeveelheid RAM (8 GB!). De nieuwe generatie is daardoor fors sneller dan de vorige generatie. Het hele toestel zal (nog) vlotter draaien, en ook op het gebied van kunstmatige intelligentie zijn er meer mogelijkheden. Zo kan de camera nog meer scenes herkennen en zijn er ook meer live bewerkingsmogelijkheden. Of je deze kracht nodig hebt is de vraag. De Galaxy S9 was één van de krachtigste toestellen uit 2018, en kan nog steeds zeer goed meekomen. Fortnite is bijvoorbeeld geen enkel probleem op de S9.

Accu en opladen

De S10 is ook uitgerust met een grotere accu (3.400 mAh) dan zijn voorganger (3.100 mAh). Daarentegen is het scherm van de S10 ook groter (en dus minder energiezuinig). De snellaadoptie is op beide toestellen gelijk. Evenals de ondersteuning voor draadloos opladen. Wel kan de S10 sneller draadloos opgeladen worden dan de Galaxy S9. Wireless PowerShare, waarmee je andere draadloze apparaten kan opladen, is ook een nieuwigheid die je alleen op de Galaxy S10 ziet.

Samsung Galaxy S10 kan ook andere apparaten opladen
Samsung Galaxy S10 kan ook andere apparaten opladen

Camera

De grootste verschillen tussen de Galaxy S9 en de S10 vind je bij de cameramodule. De Samsung Galaxy S9 was uitgerust met een cameramodule met één lens (de S9+ had een dubbele camera). Deze camera is voorzien van een variabel diafragma, dat zich aanpast aan de lichtomstandigheden. Deze camera is ook bij de Galaxy S10 aanwezig, maar daar heeft Samsung nog twee camera's aan toegevoegd, namelijk een groothoeklens met een kijkhoek van 123 graden en een optische zoomlens, waarmee je twee keer kan inzoomen. Ook de selfiecamera op de S10 (10 megapixel met 4K video) is beter dan de camera op de S9 (8 megapixel).

Samsung Galaxy S9 camera (achter) versus Galaxy S10 camera (voor)
Samsung Galaxy S9 camera (achter) versus Galaxy S10 camera (voor)

Software

De Samsung Galaxy S9 draaide standaard op Android 8 Oreo, maar draait sinds enige tijd op Android 9 Pie, evenals de Samsung Galaxy S10. De gebruikservaring tussen beide toestellen is vrijwel identiek. Vermoedelijk zal de S10 wel langer beveiligingsupdates krijgen dan de S9, omdat voor elk toestel na verloop van tijd de updates worden gestaakt. Updates komen wel enigzins vertraagd op de markt, omdat Samsung de telefoons heeft voorzien van een extra eigen besturingssysteem.

Overig

Beide toestellen ondersteunen Samsung Dex (desktopervaring), Samsung Pay (betaaloplossing), Bixby (persoonlijke assistent) en Gear VR (virtual reality). De S10 biedt Intelligent WiFi. Dat zorgt voor een ononderbroken en veilige verbinding door naadloos te schakelen tussen WiFi en 4G. Bovendien waarschuwt hij je voor potentieel risicovolle Wi-Fi-verbindingen. De Galaxy S10 ondersteunt ook de nieuwe Wi-Fi 6-standaard, waardoor betere prestaties mogelijk zijn bij aansluiting op een geschikte router. Ervaar verder op de S10 de snelste 4G-verbinding ooit met snelheden tot 2,0 Gbps.

Conclusie

Ten tijde van de lancering van de Galaxy S10 kost de 64 GB versie van de Galaxy S9 'nog maar' 500 euro. Dat is 400 euro goedkoper dan de lanceerprijs van de Galaxy S10. Je krijgt dan wel een toestel dat op alle punten iets minder is dan zijn opvolger. Het scherm is net iets minder, de camera biedt minder mogelijkheden en de prestaties zijn net iets lager. Desondanks is de S9 nog steeds een toptoestel. Bovendien is 400 euro verschil een fors bedrag. Ons advies is altijd om een vlaggenschip van vorig jaar te kopen (de S9 dus) of te wachten tot de prijs van het nieuwe vlaggenschip (de S10 dus) wat gedaald is. Direct bij lancering betaal je de hoofdprijs. Je hebt dan natuurlijk wel (heel even) het beste toestel op de markt. Als alternatief voor de S10 zou je ook nog kunnen denken aan de iets goedkopere S10e. De exacte verschillen tussen alle S10-toestellen lees je hier.

portablegear.nl