Interessant:

Hoeveel stroom verbruiken mijn gadgets?

achtergrond 16 november 2018 om 11:17

Telefoons, tablets en smartwachtes krijgen steeds grotere accu's, maar liggen toch nog steeds vrijwel dagelijks aan de lader. De toestellen lijken daarmee stroomslurpers. Wij zoeken uit hoeveel stroom deze apparaten per jaar gebruiken.

Nu de energieprijs aan het stijgen is, en met alle berichten over de opwarming van de aarde, is het een goed moment om je stroomverbruik onder de loep te nemen. Van gloeilampen, airco's, electrische vloerverwarming, stofzuigers en strijkijzers is het hoge stroomverbruik wel bekend. Van alle gadgets, die we met ons mee dragen, is hooguit de accucapaciteit bekend. Wat dit betekent voor je jaarlijkse stroomrekening zullen velen niet weten.

Kilowattuur

Eerst even de basics. Stroom betaal je per kilowattuur (kWh). Een kilowattuur is een verbruik van 1.000 Watt gedurende één uur. Gebruik je een half uur 500 Watt, dan is dat 0,25 kWh. Gebruik je 2 uur 2.000 dan is dat dus 4 kWh. Een kWh kost ongeveer 20 eurocent inclusief belastingen en alle kosten.

Stroomverbruik telefoon en tablet

Om te kijken wat je gadgets aan stroom gebruiken kiezen we een aantal zware jongens uit in de vorm van de Samsung Galaxy Note9 en de Apple iPad Pro 12.9. Vaak wordt de accucapaciteit gegeven in de vorm van mAh. Om mAh om te zetten naar Wh heb je het voltage van de accu nodig. Andere manier is om op de accu te kijken, daar moet het aantal Wh vermeld zijn. Eén van de grootste telefoonaccu's op dit moment is de accu op de Note9. Deze heeft een capaciteit van 15,4 Wh, bleek uit een tear-down van dit toestel. Als je deze accu elke dag wilt opladen dan is je stroomverbruik voor enkel het opladen van de Note9 15,4 x 365 = 5.621 wattuur, oftewel 5,6 kWh. Dit kost je dus iets meer dan een euro per jaar. De Apple iPad Pro 12,9 heeft een accu van 36,71 wattuur. Als je deze accu elke dag helemaal leeg krijgt, gebruik je per jaar 36,71 x 365 = 13.339 wattuur, wat neerkomt om 13,33 kWh. Per jaar kost de iPad Pro dan 2 euro 60 aan stroom. In de praktijk maken natuurlijk alleen veelgebruikers elke dag de accu volledig leeg.

En mijn smartwatch dan?

Een smartwacht moet ook met enige regelmaat een stroominfuus. Dit heeft vooral te maken met de grootte van de accu van een smartwatch. Aan het totale verbruik zal het namelijk niet liggen. Een Apple Watch Series 4 heeft een accu van 1,12 wattuur. Elke dag opladen resulteert in een jaarlijks verbruik van 409 wattuur, wat je dus op jaarbasis minder dan 10 cent (!) kost.

Waar komt mijn hoge energieverbruik dan vandaan?

Het operationeel houden van je gadgets heeft, zoals je hebt kunnen lezen, een beperkte invloed op je verbruik. Ter vergelijking: een oude gloeilamp van 70 watt, die elke dag 2 uur brandt, verbruikt per jaar 51,1 kWh. Twee uur stofzuigen per week met een 900 watt stofzuiger kost per jaar 93,6 kWh. Een moderne wasdroger gebruikt ongeveer 1,35 kWh per droogbeurt. Bij vier droogbeurten per week verbruik je dan 280,8 kWh. Het volladen van een Tesla Model S 75 kost ten slotte 75 kWh per laadbeurt. Kortom, je hoeft je niet schuldig te voelen als je je telefoon een nacht aan de lader hebt liggen.

portablegear.nl