Interessant:

Top 5 navigatiesystemen voor zomervakantie 2015

achtergrond 15 juli 2015 om 15:25

De weg vinden op vakantie is niet altijd eenvoudig, zeker niet als je met een camper of caravan op reis bent. PortableGear zet vijf handige navigatiesystemen voor deze zomervakantie voor je op een rij.

1. TomTom GO LIVE Camper & Caravan

De TomTom GO LIVE Camper & Caravan, met een adviesprijs van 399,95 euro, is een gespecialiseerde uitvoering van de TomTom GO LIVE 1005 WORLD voor campers en caravans en biedt routes op maat voor verschillende voertuigtypen en vooraf geïnstalleerde speciale Points of Interest voor caravans. Dit maakt het voor bestuurders eenvoudiger om camper- en caravanplekken en -diensten te vinden (zoals kampeergebieden, chemische-toiletfaciliteiten en servicelocaties voor campers). Ook vind je op het systeem een speciale kaart van Europa voor campers en caravans, waarop de beste route - afhankelijk van het type, de snelheid, de afmetingen en het gewicht van het voertuig - is te vinden. Wat betreft voertuigtype heb je de keuze uit personenauto, camper, auto met caravan of bestelwagen. Daarnaast wordt op basis van je type voertuig de verwachte aankomsttijd aangepast. Dit model heeft een 5-inch touchscreen en ondersteunt voice-command (voor stemopdrachten) en Bluetooth (om handsfree te kunnen bellen).

TomTom GO LIVE Camper & Caravan
TomTom GO LIVE Camper & Caravan

2. Garmin Camper 660LMT-D

De Garmin Camper 660LMT-D, te koop voor een adviesprijs van 349 euro, is een navigatiesysteem met een 6-inch capacitief touchscreen voor camper- en caravanliefhebbers. Het toestel wordt geleverd met vooraf geïnstalleerde, gedetailleerde kaarten van Europa, met informatie over beperkingen op de weg, zoals de hoogte van bruggen, en andere relevante informatie over de meeste hoofd- en snelwegen. Routes worden bepaald op basis van hoogte, gewicht, lengte en breedte van je camper of caravan. De Camper 660LMT-D is daarnaast voorzien van een kaartfunctie waarmee je hoogtegegevens over de route die je gaat afleggen kunt weergeven op het navigatiescherm. Ook vind je op het systeem de ACSI-campingadreslijst (een uitgebreide lijst van kampeerterreinen met meer dan 9.000 campings in Europa). Dit model biedt  gratis kaarten en updates gedurende de nuttige levensduur van het toestel. Tot slot ondersteunt de Camper 660LMT-D spraakgestuurde navigatie en Bluetooth, zodat ook handsfree bellen en handsfree navigeren tot de mogelijkheden behoort. Dit model is ook te koop in een 7-inch uitvoering als de Garmin Camper 760LMT-D.

Garmin Camper 660LMT-D
Garmin Camper 660LMT-D

3. Mio Combo 5107 LM

De Mio Combo 5107 LM, die in de winkel ligt voor een adviesprijs van 199,95 euro, biedt een combinatie van een dash-cam en een 5-inch navigatiesysteem. Je kan tegelijkertijd navigeren en je reis vastleggen met de 720p HD-camera, zonder een aparte camera op het dashboard te hoeven plaatsen. In het geval van een ongeval beschik je zo altijd over een opname waaruit blijkt wat er precies gebeurd is. De geïntegreerde 3-assige sensor registreert daarnaast de G-krachten die de richting en impactkracht bij ongelukken aantonen. De camera begint gelijk met opnemen zodra je de auto start en de camera is ook te gebruiken voor andere opnames. De Combo 5107 biedt daarnaast Lifetime Map Updates (waarmee je tijdens de hele levensduur van het toestel nieuwe kaarten ontvangt, tot vier keer per jaar) en flitspaalgegevens gedurende de volledige levensduur van het toestel (de updates van de flitspalen worden meegeïnstalleerd met de kaartupdates). Voor de updates moet gebruikt worden gemaakt van de MioMore-desktopsoftware voor de PC. De ondersteuning van de IQ Routes-technologie betekent dat elke rit maximaal wordt geoptimaliseerd. 

Mio Combo 5107 LM
Mio Combo 5107 LM

4. Garmin nuviCam LMT-D

De Garmin nuviCam LMT-D, met een adviesprijs van 379 euro, is een navigatiesysteem met een groot 6-inch display en een ingebouwde dash cam. Met deze ingebouwde HD-dashcam maak je opnames van je hele rit. In geval van een botsing zorgt de G-sensor met incidentdetectie dat de opgenomen beelden automatisch worden opgeslagen. GPS registreert waar en wanneer incidenten precies hebben plaatsgevonden. Met de kantelbare lens van het toestel kan je de zichthoek van de camera aanpassen, zodat je je nuviCam kan bevestigen op de voorruit of het dashboard om betere opnames te maken. Je kan de video afspelen op het grote, 6-inch scherm en een kaart bekijken met de locatie van het incident. De nuviCam heeft ook een Snapshot-functie om momentopnamen te maken - je kan de camera ook uit het voertuig verwijderen om foto's te maken van de schade na een aanrijding. Voor opslag van de video-opnamen is bij de nuviCam een 4GB microSD-kaart meegeleverd. De nuviCam LMT-D ondersteunt Bluetooth en spraakgestuurde navigatie, komt met vooraf geïnstalleerde, gedetailleerde kaarten van Europa en biedt levenslange gratis kaartupdates.

Garmin nuviCam LMT-D
Garmin nuviCam LMT-D

5. TomTom Rider 40

Motorrijders kunnen op vakantie gebruik maken van de TomTom Rider 40, te koop voor een adviesprijs van 349 euro. Dit 4,3-inch systeem heeft een handschoenvriendelijke bediening en een IPX7-certificaat, wat betekent dat de Rider 40 in alle weersomstandigheden is te gebruiken. Het systeem is zowel horizontaal als verticaal te gebruiken: je draait simpelweg naar staande weergave om meer bochten op je route te zien. Daarnaast kan je de spannendste kronkelende wegen vinden en saaie rechte routes vermijden. Nieuwe routes zijn te ontdekken door op het gebied te tikken dat je wilt verkennen. Via een Bluetooth-headset zijn audio-instructies mogelijk, zodat je altijd je ogen op de weg kan houden. Lifetime TomTom Traffice biedt realtime verkeersinformatie gedurende de levensduur van het product. Naast dit model is de uitgebreidere TomTom Rider 400 (met onder meer uitgebreidere kaarten) beschikbaar.

TomTom Rider 40
TomTom Rider 40

portablegear.nl