Interessant:

LG G4 vs. LG G3: verschil

achtergrond 2 mei 2015 om 12:42

De LG G4 (H815) is LG's nieuwe vlaggenschipmodel-smartphone voor 2015. PortableGear zet de belangrijkste verschillen met de voorgaande LG G3 (D855) op een rij.

Design & display

De LG G4ákent hetzelfde lichtgebogen design - door LG "Slim Arc" genoemd - als de voorgaande LG G3. Tevens is het bekende Back Button- (ook wel Rear Key)-design behouden gebleven. Bij dit design zijn alle toetsen verwerkt in de achterzijde. Met twee tikken op de Back Button kan je direct de camera activeren. Het display van de G4 is even groot (5,5-inch) en heeft dezelfde Quad HD (2.560 x 1.440 pixels) resolutie als de G3. Ook is het scherm nog altijd vervaardigd van het krasbestendige Gorilla Glass 3. Nieuw is echter dat LG op de G4 voor het eerst gebruik heeft gemaakt van het nieuwe Quantum Display van de LG Display-afdeling. LG beschrijft dit display als "het eerste Quad HD Display met Advanced In-Cell Touchá(AIT) technologie, waarbij de LCD en touch sensor gecombineerd wordenátot een enkele laag".áDit resulteert in een betere kleurweergave enágevoeligheid van het scherm. De G4 biedt daardoor eená20 procentábetere kleurweergave, 25 procent verbetering in helderheid en 50 procent grotereácontrasten dan de G3.

Besturingssysteem

DeáLG G4áwordt standaard geleverd met Android 5.1 Lollipop. DeáLG G3ákomt metáAndroid 4.4.2 KitKat, maar er is inmiddels een Android 5.0 Lollipop-update voor beschikbaar.áAndroid 5.1 Lollipopáheeft een nieuw Material Design, dat is ontwikkeld voor verschillende type apparaten, van smartphone tot tablet en van laptop tot televisie.áNieuw in deze versie is daarnaast de Heads-up notificatiefunctie. Deze functie toont een pop-up notificatie aan de bovenzijde van het scherm waarop je kan reageren, zonder dat je de app hoeft te verlaten die je op dat moment gebruikt. Android 5.1 biedt als extra ten opzichte van versie 5.0 standaard HD Voice en Device Protection (toestel blijft locked, totdat je met je Google-account inlogt - zelfs als iemand de fabrieksinstellingen reset)ávoor compatibele apparaten. Daarnaast is de G4 voorzien van de nieuwe UX 4.0-interface met intuitieve functies, zoals Quick Shot (twee keer tikken op Back Button om camera te activeren), waar de G3 komt met UX 3.0.

Processor & geheugen

De LG G4ákomt met een nieuwe octa-core Qualcomm Snapdragon 808-processor met 3GB RAM en 32GB geheugen, dat uitbreidbaar is via microSD. DeáLG G3áis voorzien van een 2,5GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 801-processor met 2GB RAM (bij de 16GB editie) of 3GB RAM (bij de 32GB editie). Het geheugen van de G3 is ook uitbreidbaar via microSD. De Snapdragon 808-processor biedt onder meer een krachtigere grafische processor en snellere geintegreerde 4G/LTE-support dan de Snapdragon 801-processor.

LG G4 vs. LG G3: verschil
LG G4 vs. LG G3: verschil

Camera

DeáLG G3áisávoorzien van een 13-megapixel camera met een dubbele LED-flitser en een 4K (Ultra HD)-videorecorder. Daarnaast beschikt de camera over functies als optische beeldstabilisatie (IOS+), Laser Auto Focus (zeer snel scherpstellen), Touch & Shoot (geen onnodige iconen meer in beeld) en een selfie-camera (met flitsfunctie en bediening met ÚÚn handbeweging). Verder vind je op de G3 een 2,1-megapixel 1080p Full HD-frontcamera/webcam. Op deáLG G4ázijn de camerafunctionaliteiten verder uitgebreid. Dit model heeft een 16-megapixel camera met eenáverbeterd optisch beeldstabilisatiesysteem (OIS 2.0 in plaats van OIS+), waarmee stabilisatie over drie assen wordt ondersteund. Dankzij een f1.8-diafragma kan 80 procent meer licht de sensor bereiken dan op de LG G3 het geval was. Nieuw is verder een Manual Mode, waarmee je handmatig de focus, sluitertijd, IOS, belichting en witbalans kan instellen. Tevens is het nu mogelijk om foto's in RAW-formaat vast te leggen, naast de standaard JPEG-compressie. Als laatste beschikt de camera over een Color Spectrum Sensor (CCS), waarmee kleuren accuraat worden vastgelegd. Aan de voorzijde is de LG G4 voorzien van een 8-megapixel Full HD-camera voor videochatten en het vastleggen van selfies.

Bijzondere functionaliteiten

DeáLG G3ákende veel handige functionaliteiten als Quick Circle (snel toegang tot de zes apps die je het meeste gebruikt in een handige cirkel), Smart Keyboard (een toetsenbord die jouw gewoontes leert kennen), Smart Noticeá(advies op basis van het gedrag van de gebruiker, telefoongebruik en locatie) en Smart Security (bestaande uit Knock Code, Content Lock, Kill Switch - beveilingsfuncties). Op deáLG G4ávind je veel van deze zelfde functionaliteiten, evenals nieuwe intuitieve toepassingen, zoals Quick Shot (direct camera activeren door twee keer op Back Button te tikken), Gallery (snel foto organiseren en bekijken) en Event Pocket (verschillende kalenders samenvoegen in ÚÚn kalender door afspraken en activiteiten simpelweg te verplaatsen vanuit andere agenda's of social media.áDe Smart Notice-widget op de G4 wijzigt nu automatisch van achtergrond en tekstkleur, op basis van het door de gebruiker geselecteerde homescreen.á

Conclusie

DeáLG G4áis geen revolutionaire stap voorwaarts ten opzichte van deáLG G3, maar biedt wel op alle terreinen een verfijning. Het (optionele) design met lederen achterzijde is fraaier, de interface is verfijnder, de processor is sneller en de camera is geavanceerder. Of je het waard vindt om voor deze opties de meerprijs te betalen, is aan jou.

portablegear.nl