Interessant:

iPhone 6 vs. iPhone 5(S): verschil

achtergrond 11 september 2014 om 15:26

De iPhone 6 is Apple's nieuwste toevoeging aan haar iPhone-aanbod. PortableGear zet de belangrijkste verschillen ten opzichte van de voorgaande iPhone 5(S) voor je op een rij.

Display

De belangrijkste vernieuwing op de iPhone 6 ten opzichte van de iPhone 5(S) is zonder twijfel het grotere display. Het schermformaat is flink toegenomen van 4-inch naar 4,7-inch. Tevens is de schermresolutie hoger: deze is toegenomen van 640 x 1.136 pixels naar 750 x 1.334 pixels. De iPhone 6 biedt daarmee 38 procent meer schermruimte dan de iPhone 5-modellen. Zowel voor de vijfde als zesde generatie is gebruik gemaakt van de heldere Retina IPS-schermtechnologie. 

Besturingssysteem

De iPhone 6 wordt standaard geleverd met iOS 8, dat ook als update beschikbaar komt voor de  iPhone 5(S). De interface van iOS 8 bouwt voort op iOS 7, maar is verfijnder en uitgebreider. Je krijgt nu de beschikking over interactieve notificaties, snel toegang tot de belangrijkste contacten, intelligente suggesties en de mogelijkheid om in de Mail-app snel te wisselen tussen de inbox en concepten. Nieuwe functies zijn de iCloud Photo Library, iCloud Drive, het QuickType-toetsenbord (leert je schrijfstijl voor betere automatische suggesties) en Health (een dashboard met daarop een overzicht van al je gezondheids- en fitness-data). Daarnaast hebben ouders nu meer controle over app-aankopen van kinderen dankzij Family Sharing, waarmee tot zes familieleden ook iTunes-, iBooks- en App Store-aankopen kunnen. Verder is de dataencryptie in iOS 8 uitgebreid en verbeterd.

Processor & geheugen

De iPhone 6 is uitgerust met Apple's nieuwe 1,4GHz dual-core Apple A8-processor. De originele iPhone 5 beschikt over een 1,3GHz dual-core Apple A6-processor en de iPhone 5S komt met een 1,3GHz dual-core Apple A7-processor. De nieuwe A8-chip van de iPhone 6 is ongeveer 25 procent sneller én 50 procent zuiniger dan de voorgaande A7-chip. De iPhone 5S was de eerste iPhone met een M7 motion-coprocessor, die continu bewegingsdata vastlegt, ook in slaapstand, waarmee energie wordt bespaard voor fitness-apps die de hele dag dag de senors van het toestel gebruiken. De iPhone 6 heeft een soortgelijke coprocessor van een nieuwere generatie: de M8. De iPhone 6 ondersteunt, in combinatie met iOS 8, Metal, een nieuwe grafische technologie voor grafisch hoogwaardige prestaties. De iPhone 5(S) is beschikbaar in edities met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. De iPhone 6 is verkrijgbaar met 16GB, 64GB of 128GB geheugen.

Camera

De camera van de iPhone 5S was aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de camera van de iPhone 5: het aantal megapixels bleef hetzelfde, maar de sensor en het aantal bijzondere functionaliteiten ging flink vooruit. Zo beschikt de 5S in tegenstelling tot de iPhone 5 over een dubbele LED-flitser, een slow-motion modus en live video zoom (tot 3x inzoomen tijdens video-opnames). Daarnaast heeft camera van de 5S een 15 procent grotere sensor én een groter diafragma dan de originele iPhone 5, waardoor 33 procent meer licht wordt opgevangen - wat weer zorgt voor betere foto's. De iPhone 6 heeft net als de 5S een 8-megapixel iSight-camera aan de achterzijde. Deze camera is op de iPhone 6 voorzien van een dubbele LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder. Tevens kan je rekenen op een 240 fps slow-motion modus en een time-lapse videomodus. Nieuw ten opzichte van de 5S is dat de iPhone 6 een nieuwe sensor met Focus Pixels voor een snellere autofocus heeft. 

Bijzondere functionaliteiten

De iPhone 6 is, net als de iPhone 5S, uitgerust met Siri, waarmee voice-control mogelijk is. Daarnaast kan je met FaceTime videochatten (in HD) met andere iPhone/iPad-bezitters via WiFi of 3G/4G. Evenals de voorgaande 5S beschikt de iPhone 6 over de Touch ID-vingerafdruksensor (deze was nog niet aanwezig op de originele iPhone 5). Hiermee kan je de toestellen ontgrendelen door je vinger op de hometoets leggen. Je vingerafdruk kan ook dienen om aankopen van iTunes of de App Store goed te keuren, zodat je geen wachtwoord hoeft in te voeren. Het is overigens mogelijk om meerdere vingerafdrukken in te lezen. De iPhone 6 voegt qua connectiviteit verder voor het eerst NFC-ondersteuning toe (die Apple echter alleen zal gebruiken voor de eigen Apple Pay-dienst).

Conclusie

De iPhone 6 biedt ten opzichte van de iPhone 5S een groter scherm, een snellere processor en een betere camera. Vooral het grotere display zal velen bevallen. Qua functionaliteiten is er ten opzichte van de 5S echter weinig veranderd. Mocht je nog in het bezit zijn van een originele iPhone 5, dan kan je wel rekenen op een flinke upgrade.

iPhone 6 vs. iPhone 5(S): verschil
iPhone 6 vs. iPhone 5(S): verschil

portablegear.nl