Interessant:

Verschil: Samsung Galaxy S4 vs. HTC One

achtergrond 27 maart 2013 om 18:01

De Samsung Galaxy S4 en de HTC One UltraPixel zijn twee van de geavanceerdste Android-smartphones van begin 2013. PortableGear bekijkt de belangrijkste verschillen.

Met de HTC One en de Samsung Galaxy S4 doen HTC en Samsung in 2013 wederom een gooi naar de hegenomie in smartphone-land. Beide Android-toestellen bieden zeer geavanceerde functionaliteiten en mogelijkheden. PortableGear bekijkt de verschillen op het gebied van display, besturingssysteem, geheugen, camera, processor en connectiviteit.

Display

De HTC One heeft een 4,7-inch display; het display van de Samsung Galaxy S4 is met 5-inch slechts iets groter. Beide toestellen hebben een Full HD-resolutie van 1.080 x 1.920 pixels. Samsung claimt een pixeldichtheid van 441 ppi (pixel per inch); HTC houdt het bij een ppi van 468. De gebruikte schermtechnologie op de beide toestellen is verschillend. Voor de HTC One heeft HTC gebruik gemaakt van de SuperLCD3-technologie; op de Galaxy S4 is de SuperAMOLED-schermtechnologie toegepast. Beide technologieën zorgen voor een zeer helder scherm met goede kijkhoeken. Tot slot maakt de HTC One gebruik van krasbestendig Gorilla Glass 2 en de Galaxy S4 van Gorilla Glass 3 (dat volgens fabrikant Corning "driemaal zo krasbestendig is als de voorgaande generatie Gorilla Glass, waardoor krassen op het display 40 procent minder zichtbaar zijn").

Besturingssysteem

De Samsung Galaxy S4 wordt standaard geleverd met Android 4.2 Jelly Bean, de HTC One moet het nog doen met Android 4.1 Jelly Bean. Een Android 4.2-update voor de HTC One volgt echter spoedig. Nieuw in Android 4.2 ten opzichte van versie 4.1 is onder meer Gesture Typing (een geintegreerd Swype-toetsenbord). Tevens zijn de prestaties verbeterd. De Galaxy S4 maakt verder gebruik van Samsungs TouchWiz-interface. De HTC One is voorzien van de nieuwe HTC Sense 5-interface. Bijzonder onderdeel hiervan is HTC BlinkFeed, waarmee je updates van sociale netwerken, nieuwssites en feeds direct kan bekijken op het live-startscherm.

Geheugen

De Samsung Galaxy S4 komt in edities met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. De HTC One is verkrijgbaar met 32GB of 64GB geheugen. Het geheugen van de HTC One is, in tegenstelling tot het geheugen van de Galaxy S4, niet uitbreidbaar via microSD. Bij beide toestellen krijg je 2 jaar lang gratis Dropbox-geheugen (50GB bij de Galaxy S4, 25GB bij de HTC One).

Camera

De Samsung Galaxy S4 is voorzien van een 13-megapixel camera met een LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder aan de achterzijde. Deze camera ondersteunt functionaliteiten als Dual Camera (om met de twee camera's tegelijkertijd foto's maken) en Dual Video Call (om je gesprekspartner te laten zien waarnaar je kijkt tijdens een videogesprek). Daarnaast vind je op de Galaxy S4 een 2-megapixel Full HD-frontcamera om zelfportretten mee te maken of om mee te videochatten.

De HTC One beschikt over een 4-megapixel camera met UltraPixel-technologie + LED-flitser + 1080p Full HD-videorecorder en een 2,1-megapixel Full HD-frontcamera. Een bijzondere camerafunctionaliteit op de HTC One is daarnaast HTC Zoe. Met deze functie maak je met een druk op de sluiterknop automatisch maximaal 20 foto's en een video van 3 seconden - welke beelden vervolgens als een levendige fotogallerij worden weergegeven. Video-opnames zijn onder meer mogelijk in slow-motion en met variabele afspeelsnehleid. De camerasensor van de HTC One heeft aanzienlijk minder megapixels dan de sensor van de Galaxy S4, maar daarentegen maakt HTC gebruik van de nieuwe UltraPixel-cameratechnologie.  

Met de HTC One heeft HTC er bewust voor gekozen om pixelgrootte boven het totaal aantal megapixels te laten prevaleren. Volgens HTC is de sensor van de HTC One gelijk aan de sensorgrootte die te vinden is op smartphones met een 8-megapixel of een 13-megapixel sensor. Omdat UltraPixels echter groter zijn dan reguliere megapixels (en dus meer plaats op de sensor innemen), heeft de HTC One geen sensor van 13-megapixel, maar van "slechts" 4-megapixel. HTC claimt dat een UltraPixel-sensor 300 procent meer licht opvangt dan de meeste 13-megapixel cameratelefoons op de markt, wat moet resulteren in een grotere kleuraccuraatheid. De kwaliteit van elke vastgelegde pixel is volgens HTC dankzij de UltraPixel-technologie echter substantieel hoger dan de gemiddelde smartphone, dus het mindere aantal megapixel is juist een voordeel in plaats van een nadeel.

Processor

De HTC One en de (Nederlandse uitvoering) van de Samsung Galaxy S4 hebben beide een quad-core Qualcomm Snapdragon 600-processor aan boord. De processor van de Galaxy S4 kent echter een hogere kloksnelheid (1,9GHz) dan de processor van de HTC One (1,7GHz). Beide toestellen hebben 2GB RAM en bieden zeer snelle prestaties. Uit de eerste benchmarks blijkt echter dat de Galaxy S4 de HTC One qua prestaties overtreft.

Connectiviteit

Uiteraard ondersteunen de HTC One en de Samsung Galaxy S4 allebei de laatste connectiviteitsmogelijkheden, waaronder 3G/HSDPA, WiFi, DLNA, Bluetooth 4.0, NFC en MHL. Ook bieden de beide toestellen support voort 4G/LTE voor hoge datasnelheden. De Galaxy S4 beschikt over IR LED (infrarood). Via infrarood en de WatchON-app is de S4 als draadloze afstandsbediening voor je  televisie, dvd-speler en airconditioning te gebruiken. De HTC One biedt ondersteuning voor infraroodafstandbediening-functionaliteit.

Conclusie

De HTC One en de Samsung Galaxy S4 bieden beide het neusje van de zalm wat betreft moderne smartphone-functionaliteiten. Beide telefoons beschikken over een prachtig, groot en helder scherm met een Full HD-resolutie, een snelle processor, uitstekende connectiviteit en veel geheugen. De Galaxy S4 biedt als extra een microSD-kaartslot en de laatste versie van Android (waar deze voor voor de HTC One binnenkort als update volgt). De HTC One heeft daarentegen een fraaier aluminium design (de Galaxy S4 is van plastic) en meer innovatieve functionaliteiten, zoals de UltraPixel-camera en de BlinkFeed-interface.

Samsung Galaxy S4 vs. HTC One UltraPixel: verschil
Samsung Galaxy S4 vs. HTC One UltraPixel: verschil

portablegear.nl