Interessant:

Maak je telefoon Corona-vrij

tips 7 mei 2021 om 09:41

Door het Corona-virus houdt iedereen zich extra bezig met persoonlijke hygiŽne. Het schoonmaken van je (mobiele) apparaten hoort hier ook bij. Met schone handen een vieze telefoon aanraken heeft natuurlijk weinig zin.

Microbioloog Lena Ciric liet op de BBC zien hoe je met eenvoudige middelen je telefoon, laptop en andere apparaten zeer effectief kan schoonmaken. Met zeep was je de meeste†bacteriŽn en virussen van het oppervlak van je apparaat af.

Hoe maak ik mijn telefoon schoon?

Zorg ervoor dat je telefoon (of tablet) niet aan de oplader ligt. Verwijder ook een eventuele beschermhoes en schakel het toestel voor de zekerheid uit. High-tech apparatuur is gevoelig voor chemicalien. Gebruik daarom nooit schoonmaakmiddelen met agressieve componenten, zoals bleek of alcohol. Lena Ciric adviseert om gewone vloeibare zeep te gebruiken waar je ook je handen mee wast. Maak een microfiber-doekje nat en doe er de vloeibare zeep op. Maak vervolgens rustig het oppervlak van je telefoon of tablet schoon. Let hierbij extra op openingen van bijvoorbeeld de microfoon, luidspreker of oplaadpoort. Zelfs als je telefoon waterdicht is blijven dit zwakke openingen. Zorg er daarom voor dat er geen water deze openingen instroomt, dan zit je zeker goed. Droog ten slotte je apparaat af met een droge microfiber-doek. Gooi de doekjes daarna in de was. Doe dit wel zonder wasverzachter, dat kan de microvezels op de doek beschadigen.

Wordt de telefoon wel schoon met zeep?

Bovenstaande exercitie is natuurlijk alleen de moeite waard als je apparaat ook daadwerkelijk schoner wordt. In de BBC-uitzending werd een RLU-meter ingezet om de hoeveelheid bacteriŽn en virussen op het oppervlak van 7 telefoons te meten, zowel voor als na het schoonmaken. RLU (relative light unit) is een indicator van hoe schoon of vies je apparaat is. Hoe hoger de waarde, hoe viezer de telefoon. Alle telefoons bleken na afloop veel schoner te zijn. De laagste RLU-waarde was 2 en de hoogste was 42. Voor het poetsen lagen de RLU-waardes tussen de 59 en 435. Een waarde onder de 50 is goed, waardoor zeep dus een voldoende effectief middel blijkt te zijn.

RLU-meting voor en na schoonmaken
RLU-meting voor en na schoonmaken

Hoe vaak schoonmaken?

Zodra je je telefoon weer aanraakt besmet je het schone oppervlak van je telefoon. Blijf daarom regelmatig en goed je handen wassen. Als je eens per week je telefoon schoonmaakt, zul je niet altijd een brandschone telefoon hebben, maar zal je telefoon wel een stuk schoner zijn dan nu.

BBC News