Interessant:

Welke SD-kaart moet ik kiezen?

tips 15 augustus 2017 om 15:27

Vrijwel elke apparaat met uitbreidbaar geheugen, is voorzien van een microSD-kaartslot. In dit artikel legt PortableGear je uit waar je op moet letten bij de aanschaf van zo'n kaart.

Alle smartphonefabrikanten hebben hun topmodellen voor 2016 afgelopen maanden aangekondigd en de eerste toestellen liggen ook al in de winkels. De meeste toestellen hebben een riant geheugen, maar als je 4K video gaat opnemen, gaat het rap met je opslagruimte. Gelukkig biedt een microSD-kaart dan uitkomst. Hieronder lees je waar je op moet letten bij de keuze voor een SD-kaart.

Formaat

Allereerst is het van belang om te weten wat voor SD-kaart je nodig hebt. Een normale SD-kaart, een miniSD-kaart of een microSD-kaart. De miniSD-kaarten kom je nog maar zelden tegen. Tegenwoordig zijn microSD-kaartjes het populairst. Deze kaartjes vind je vrijwel zonder uitzondering in smartphones, tablets en camera's. De overige formaten komen echter ook nog voor, zeker bij wat oudere apparaten. Controleer daarom voor aankoop wat voor formaat je nodig hebt. Het makkelijkst is om een microSD-kaart te kopen met een microSD-adapter. Met deze adapter kan je een microSD-kaart ook gebruiken in een regulier SD-kaartslot.

Sandisk microSD-kaart in adapter
Sandisk microSD-kaart in adapter

Capaciteit

Naast het formaat zal je ook de termen SDHC en SDXC tegenkomen. Dit zegt wat over de hoeveelheid geheugen van de SD-kaart. SD-kaarten van de eerste generatie waren maximaal 2 GB groot. Met de introductie van SDHC (Secure Digital High Capacity) in 2006 werd het mogelijk om geheugenkaartjes van maximaal 32 GB groot te maken. In 2009 werd SDXC (Secure Digital eXtended Capacity) ge´ntroduceerd. Deze kaarten kunnen tot maximaal 2TB (2048 GB) opslaan. Hou er wel rekening dat niet elk apparaat kaarten van het grootste formaat ondersteunt. De Samsung Galaxy S7 ondersteunt bijvoorbeeld SDXC tot 200 GB. Zoek daarom altijd eerst uit welke SD-kaart en hoeveel geheugen je apparaat ondersteunt.

Snelheid

Bij het kiezen van een SD-kaart is ook de snelheid van de kaart van belang. Voor het opnemen van 4K of 8K-video heb je een snelle SD-kaart nodig, om de enorme hoeveelheid gegevens per seconde op te slaan. Ook voor professionele foto's in RAW-formaat heb je baat bij een hoge snelheid. Als je video's of foto's maakt met een lagere resolutie kan je daarentegen weer uit de voeten met een langzamere (en dus goedkopere) SD-kaart. Om duidelijkheid te scheppen heeft de SD Association de Speed class rating ge´ntroduceerd. Deze rating geeft de minimale gegarandeerde snelheid aan, zelfs als er meerdere bewerkingen tegelijkertijd plaatsvinden. Fabrikanten adverteren vaak met de maximale snelheid, die veelal fors hoger ligt. Door te kijken naar de klasse van een SD-kaart weet je dus direct of de kaart geschikt is voor jouw gebruik. In onderstaande tabel hebben we de snelheidsklassen voor je op een rij gezet.

De UHS Class 1 en UHS Class 3 zijn sneller dan de andere kaartjes, maar de minimale gegarandeerde snelheid blijft 10 respectievelijk 30 MB/s. Vaak zie je ook nog de normale klasse-aanduiding op de UHS-kaarten staan. Deze snelheid wordt behaald als je en UHS-kaart gebruikt in een apparaat dat UHS niet ondersteunt. Naast onderstaande SD-kaarten zijn er nog snellere kaarten verkrijgbaar, met de aanduiding UHS-I en UHS-II. Deze kaarten vind je vooralsnog alleen in professionele apparatuur.

|TABEL=1450|

portablegear.nl


Gerelateerde producten