Interessant:

Hoe doe ik aangifte van een gestolen telefoon?

tips 14 juli 2017 om 06:58

Het is verstandig om zo snel mogelijk aangifte te doen als je telefoon, tablet of andere gadget gestolen is. De kans dat de diefstal wordt opgelost is niet groot, maar is wel aanwezig. In onderstaand artikel lees je hoe en waar je aangifte kan doen.

Voordat je aangifte doet is het wel zaak om vrijwel zeker te weten dat er sprake is van diefstal. Denk dus nog eerst even na waar je de telefoon het laatst had en zoek nog even goed. Probeer jezelf ook met een andere telefoon te bellen. Wie weet heeft iemand je telefoon gevonden. Als je er zeker van bent dat je telefoon gestolen is raden wij aan om aangifte te doen bij de politie. Het kost niet veel tijd en wie weet vinden ze hem terug. Het is echter belangrijker om je telefoon te laten blokkeren, zodat er niet teveel kosten worden gemaakt op jouw abonnement. Lees ook de andere (preventie)tips bij diefstal van een mobiele telefoon.

Checklist aangifte via internet
Checklist aangifte via internet

Je kan op vier manieren aangifte doen bij de politie. De politie geeft de voorkeur aan aangiftes via internet. Daarnaast kan je telefonisch aangifte doen,  op het politiebureau en in sommige Gemeentehuizen via een zogenaamd 3D-loket. Aangifte via internet kan echter alleen voor kleinere vergrijpen. Als je bijvoorbeeld de dader hebt gezien, sporen van de dader hebt aangetroffen of in huis bent bestolen kan je geen aangifte doen via internet. Via een vragenlijst aan het begin van de aangifte kan je controleren of je aangifte kan doen via internet. Hou er rekening meer dat je om de aangifte in te dienen je DIGID bij de hand moet hebben.

Aangifte doen helpt
Aangifte doen helpt

Tijdens de aangifte moet je zoveel mogelijk gegevens verstrekken over je gestolen mobiele telefoon. De politie wil ook graag het IMEI-nummer en het SIM-nummer weten. Het IMEI-nummer en het SIM-nummer kan je zeer eenvoudig opvragen als je de telefoon nog in bezet hebt. Zo vind je snel het IMEI-nummer van je telefoon. Maak er daarom een gewoonte van om deze nummers op te schrijven zodra je een nieuwe telefoon of abonnement krijgt. Zonder IMEI-nummer wordt het erg moeilijk te bepalen wie de rechtmatige eigenaar is van een telefoon als die wordt teruggevonden. Je bent namelijk niet de enige met een Galaxy S7 of iPhone 6.

In bovenstaand artikel bespreken we de aangifte voor een gestolen telefoon. Dezelfde procedures gelden ook bij diefstal van andere zaken en elektronica, zoals tablets, camera's, wearables, etc.

portablegear.nl