Interessant:
Grote foto
Gearchiveerd
OSAndroid 1.6
Opslag MB
Scherm4,0" (236 ppi)
Camera8,0 megapixel
Foto Sony Ericsson XPERIA X10 1 Foto Sony Ericsson XPERIA X10 2 Foto Sony Ericsson XPERIA X10 3 Foto Sony Ericsson XPERIA X10 4 Foto Sony Ericsson XPERIA X10 5 Foto Sony Ericsson XPERIA X10 6 Foto Sony Ericsson XPERIA X10 7

Inleiding

De Sony Ericsson XPERIA X10, eerder bekend als de Rachael, is het derde XPERIA-model van Sony Ericsson. In tegenstelling tot de X1 en de X2 draait de X10 niet op Windows Mobile, maar op Google's Android. Tevens heeft deze smartphone alleen een groot 4-inch touchscreen-display, waar de voorgaande modellen nog beschikten over een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord. Met de XPERIA X10 introduceert Sony Ericsson tevens een nieuw panel-achtig interface gebaseerd op het nieuw UX-platform. Dit UX (User eXperience)-platform wordt ook in het toekomstige portfolio toegepast. Nieuwe toepassingen op de X10 zijn Timescape en Mediascape. Met de eerste beheer je al je communicatie met één contactpersoon op één plek. De tweede is een slimme manier om multimedia te bemachtigen: content wordt vanaf elke plek (YouTube, PlayNow etc.) benaderd en aangeboden. Verder maak je met de XPERIA X10 fraaie foto's dankzij de 8 megapixel camera met LED-flitser. Mobiel internet is eveneens geen probleem door de ondersteuning van 3G/HSDPA en WiFi. Met aGPS kan je tevens overal de weg vinden. De XPERIA X10 beschikt verder over 1GB intern geheugen en wordt standaard geleverd met een 8GB microSD-geheugenkaart, zodat je flink wat data en muziek kwijt kan. Door de 1Ghz Snapdragon-processor zijn de prestaties van het toestel bovendien behoorlijk snel. FM-radio is echter niet standaard; wel is er een optionele WM600-headset verkrijgbaar waarmee je wel FM-radio kan ontvangen. De Sony Ericsson XPERIA X10 is verkrijgbaar in een witte of in een zwarte uitvoering. Op het Mobile World Congress 2010 werden twee alternatieve uitvoeringen van de X10 gepresenteerd: de XPERIA X10 mini (een compactere editie) en de XPERIA X10 mini pro (een compactere uitvoering met qwerty-toetsenbord). In juli 2010 werd de XPERIA-serie verder uitgebreid met de Sony Ericsson XPERIA X8.

Sony Ericsson XPERIA X10 HD

Let op: er is ook een editie van de X10 met Android 2.1 voorgeinstalleerd (zodat je meteen HD-video's kan opnemen) onder de naam Sony Ericsson XPERIA X10 HD. Bezijdens een recentere Android-editie, de HD-recorder en enkele kleine aanpassingen en verbeteringen verschilt de HD-versie niet van de originele versie. Voor de originele editie (die bij levering draait op Android 1.6) is ook een update naar Android 2.1 ("de HD-versie") beschikbaar.

Apparaat & afmetingen

De Sony Ericsson XPERIA X10 is een smartphone met een gewicht van 135 gram. De afmetingen van de smartphone zijn 11,90 x 6,30 x 1,30 centimeter. De spreektijd bedraagt (onder ideale omstandigheden) 480 minuten. De standbytijd bedraagt onder deze omstandigheden 425 uur. De Sony Ericsson XPERIA X10 is verkrijgbaar in de kleuren en .

Bel- & datafuncties

De Sony Ericsson XPERIA X10 ondersteunt GSM 900, 1800 en 1900 MHz netwerken. Met de XPERIA X10 kan je razendsnel mobiel internetten dankzij de HSDPA en UMTS ondersteuning. De snelheid van HSDPA heft het verschil tussen thuis en onderweg op. Met de Sony Ericsson XPERIA X10 kunnen zowel tekst (SMS) als multimedia (MMS) berichtjes verstuurd en ontvangen worden. Dankzij de emailondersteuning kan je ook gewoon je eigen emails lezen. Trilalarm en polyfone of mp3 beltonen behoren uiteraard tot de standaarduitrusting.

Geheugen en connectivity

De Sony Ericsson XPERIA X10 heeft 1 GB intern geheugen (Flash). Er is in totaal 1 slot voor extern MicroSD geheugen beschikbaar. Je kan data door middel van USB overzetten van en naar je PC. De XPERIA X10 heeft verder nog Bluetooth (voor draadloze communicatie met andere Bluetooth apparaten, zoals headsets), WiFi (voor draadloze communicatie met thuis- of bedrijfsnetwerken) en een VideoOut aansluiting.

Multimedia

Met de Sony Ericsson XPERIA X10 kan je zowel audio (MP3, e-AAC+, WMA en RA) als video (MP4, H.263, H.264 en WMV) bestanden mobiel luisteren en bekijken. De Sony Ericsson XPERIA X10 heeft een ingebouwde camera met een 8.00 megapixel resolutie, waar je ook video's mee kan opnemen.

Scherm & bediening

De bediening van de smartphone vindt plaats op het apparaat zelf (touchscreen). De Sony Ericsson XPERIA X10 is uitgerust met een TFT kleurenscherm (262.000 kleuren). TFT (Thin Film Transistor)-LCD is een van de meest toegepaste schermtechnologieën voor telefoons. Deze technologie is relatief goedkoop en de schermen zijn bij normaal licht prima af te lezen. Nadeel is dat TFT-displays in fel (zon)licht vrijwel niet te zien zijn. Dit scherm heeft een resolutie van 854 x 400 pixels. De Sony Ericsson XPERIA X10 draait op Android 1.6. Android is het mobiele besturingssysteem van Google. Android 1.6 Donut biedt ten opzichte van 1.5 verbeterde zoekweergaven en camera-applicaties. Vanaf deze versie wordt verder Google Maps Navigation ondersteund. Het populaire Angry Birds is beschikbaar voor Android 1.6 in de Android Market. Let op: Android 1.6 ondersteunt geen WhatsApp.

Prijzen en beoordelingen Sony Ericsson XPERIA X10

Van de Sony Ericsson XPERIA X10 staan op dit moment geen prijzen in de prijzendatabase van PortableGear. De Sony Ericsson XPERIA X10 is door 9bronnen getest met als (gemiddeld) cijfer een 7,3. Lees in het Sony Ericsson XPERIA X10 testoverzicht de testen

Specificaties Sony Ericsson XPERIA X10

Algemeen
ProductSony Ericsson XPERIA X10
Aankondiging2009
Verkoopstart2010
Design
Kleuren

Gewicht135 gram
Afmetingen119,0 x 63,0 x 13,0 mm
IP codering
Soort simkaartOnbekend
AccuvermogenOnbekend
Besturingssysteem
OSAndroid 1.6
CPU/Geheugen
ProcessorOnbekend
Kloksnelheid1 core (max 1 GHz)
RAMOnbekend
Uitbreidbaar
Opslag1 GB + microSD
Scherm
Scherm4,0" (236 ppi)
Resolutie854 x 400px
SchermsoortTFT
Verstevigd glass
Camera
Camera8,0 megapixel
Flits
Beeldstabilisatie
SelfiecameraNee
Beeldstabilisatie
Overig
Vingerafdruksensor
Radio
Connectiviteit
WiFi
Bluetooth
NFC
DatasnelheidHSDPA
DualSIM
VerbindingUSB