Interessant:

Britse roddelkrant luistert GSM's beroemdheden af

nieuws 10 juli 2009 om 07:00

De Britse tabloid annex roddelkrant News of the World heeft de mobieltjes van honderden Britse beroemdheden en politici gehackt en afgeluisterd; dat bericht The Guardian.

Onder de bekende personen zijn onder meer actrice Gwyneth Paltrow, model Elle MacPherson, acteur Jude Law, zanger George Michael en de burgemeester van Londen Boris Johnson. Met behulp van de afgeluisterde gesprekken maakte de tabloid "nieuws"; de afluisterpraktijken vonden plaats tijdens één maand in 2006.

De zaak kwam aan het licht toen News of the World een zwijgsom van maar liefst 800.000 dollar aan Gordon Taylor, het hoofd van de Professional Footballers' Association, wilde betalen als hij geen rechtszaak zou aanspannen omdat de tabloid zijn mobieltje had gehackt.

De hoofdredacteur van News of the World zegt dat het een "eenmalige afluisteractie" was, maar volgens The Guardian werd er veel vaker afgeluisterd. De Britse premier Gordon Brown heeft al zijn ongenoegen over de zaak uitgesproken. News of the World is eigendom van miljardair Rupert Murdoch. Saillant detail is dat de toenmalige hoofdredacteur van de krant, Andy Coulson, tegenwoordig hoofd communicatie is van de Britse Conservatieve Partij.

In Nederland las de AIVD enige tijd sms'jes af zonder toestemming. Op de Olympische Spelen van 2008 in China werden er volgens velen ook mobieltjes afgeluisterd.

The Guardian