Interessant:

Engeland in greep van GSM-afluisterschandaal

nieuws 7 juli 2011 om 10:44

Engeland is in de greep van het GSM-afluisterschandaal van News of the World; de sensatiekrant luisterde onder meer de mobieltjes van bekende Britten, weduwen van Irak-veteranen en een vermoord meisje af.

In juli 2009 bracht de Engelse krant The Guardian de afluisterpraktijken van News of the World reeds aan het licht. De roddelkrant zou toen een zwijgsom van bijna 560.000 euro aan het hoofd van de Engelse Professional Footballers' Association willen betalen, als hij geen rechtszaak tegen de tabloid zou aanspannen wegens het hacken van zijn mobieltje. Na lang te hebben ontkend, gaf News of the World in april dit jaar toe GSM's te hebben afgeluisterd.

Voor het afluisteren van de mobieltjes had News of the World speciaal een privedetective ingehuurd. In eerste instantie leek de krant alleen bekende personen (waaronder actrice Sienna Miller, acteur Hugh Grant en de burgemeester van Londen) te hebben afgeluisterd, maar de zaak bleek nog veel verder te gaan. De krant ligt vooral onder vuur omdat het de voicemail van de 13-jarige Milly Dowler, die in 2002 verdween (en later vermoord werd teruggevonden) had afgetapt. De krant verwijderde ook haar voicemails, zodat de daders nieuwe berichten konden inspreken, waardoor haar ouders bleven denken dat hun dochter nog in leven was. Volgens de Engelse krant The Daily Mail zou News of the World ook de mobieltjes van weduwen van Irak-veteranen hebben afgeluisterd.

News of the World zit nu ernstig in de problemen. De politie is een onderzoek naar de kwestie begonnen en enkele belangrijke adverteerders haken af. Ook premier Cameron van Groot-BrittanniŽ is in verlegenheid gebracht, omdat hij eerder Andy Coulson, die tijdens de GSM-afluisterpraktijken hoofdredacteur van News of the World was, aanstelde als chef van zijn communicatieafdeling. Coulson trad afgelopen januari af.

Premier Cameron sprak zijn verontwaardiging uit over de afluisterpraktijken van News of the World. Ook de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch - de eigenaar van News of the World - zegt nu dat het hacken van de mobieltjes "onacceptabel" was.

Naschrift: Naar aanleiding van het afluisterschandaal maakte Murdoch uiteindelijk bekend om helemaal te stoppen met News of the World. Zondag 10 juli 2011 verschijnt de laatste editie.

Daily Mail