Interessant:

RSI door GSM-elleboog

nieuws 5 juni 2009 om 08:30

Na de sms-duim is er nu ook een nieuw geval van RSI door mobieltjes vastgesteld; de GSM-elleboog kan ontstaan bij langdurig mobiel bellen met een verkeerde elleboogpositie.

Dr. Peter Evans van het Hand and Upper Extremity Center at Cleveland Clinic verzon de benaming GSM-elleboog toen hij vaststelde dat veel langdurige mobiele bellers hinder ondervinden van hun schouder.

Een GSM-schouderelleboog kan ontstaan bij mensen die hun elleboog lange tijd in een "geflexte" positie (bv. bij mobiel bellen) houden. Karakteristiek is dat mensen eerst tintelingen ondervinden in middel- en ringvingers en daaropvolgend een scherpe pijn in de elleboog.

Deze pijn ontstaan dus niet door de mobiele telefoon, maar door de manier waarop het toestel wordt vastgehouden. Als je een GSM vasthoudt, buig je je elleboog meer dan 90 graden. Als je dit te lang achtereen doet, kan een zenuw in je elleboog bekneld raken waardoor de pijn ontstaat.

In de meeste gevallen kan een GSM-elleboog worden voorkomen door handsfree te bellen of van hand te wisselen tijdens het bellen. In het verleden waren er ook al eens RSI-klachten door sms-duimen en door iPod-duimen.

ABC