Interessant:

Boek over gamegeschiedenis van Nederland

nieuws 2 september 2019 om 13:38

Tom Lenting, oud-redacteur van PortableGear, heeft een boek uitgebracht over de gamegeschiedenis van Nederland. In het boek is ook veel aandacht voor mobiele games uit Nederland.

Tom was van 2007 tot 2016 werkzaam bij PortableGear als redacteur. “Het was een leerzame en enerverende periode op het gebied van telecom”, vertelt Tom. “De ontwikkelingen gingen in die tijd razendsnel. De eerste iPhone verscheen in 2008 in Nederland en daarna werd de smartphone-markt heel snel volwassen. Ook vanuit het perspectief van de gamehistoricus was het een interessante tijd met de opkomst van ontwikkelaars als Guerilla Games, Spil Games en Vlambeer.”

“In het boek kijk ik naar de historische ontwikkeling van de Nederlandse game-industrie, waarin in mijn optiek vooral educatieve software de toon heeft gezet”, vervolgt Tom. “Mijn tijd bij PortableGear heeft me zeker geholpen bij het schrijven van het boek. Het maakte het voor mij makkelijker om de ontwikkelingen van games uit Nederland in een passend kader te plaatsen.”

Het boek Gamegeschiedenis van Nederland 1978-2018 is het eerste complete overzicht van de geschiedenis van games uit Nederland in boekvorm. Van Jazz Jackrabbit tot Killzone en van A2 Racer tot Ridiculous Fishing, alle bekende en minder bekende games uit Nederland komen aan bod. Aan de hand van de games wordt gekeken naar de historische ontwikkeling van de Nederlandse game-industrie, waarin vooral educatieve software de toon heeft gezet.

In de internationale overzichten ontbreekt aandacht voor games uit Nederland, begrijpelijk gezien de grote wereldmarkt van games en de dominantie van landen als Japan, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de game-industrie. Een overzicht van de gamegeschiedenis van Nederland ontbrak en dit boek beoogt deze lacune in te vullen.

Gamegeschiedenis van Nederland 1978-2018 is het eerste deel in de Karel van Mander Academy-reeks voor visueel erfgoed in Nederland en is voor 19,99 euro te koop via de Karel van Mander Academy.

portablegear.nl