Interessant:

Pratende pop luistert kinderen af

nieuws 6 december 2016 om 11:36

De Consumentenbond waarschuwt voor de pratende en luisterende pop My Friend Cayla. De pop is slecht beveiligd en daardoor eenvoudig te hacken. Bovendien deelt de pop alles wat je zegt via internet zonder je privacy te waarborgen.

De Noorse Consumentenbond Forbrukerrådet deed onderzoek naar de pop My Friend Cayla. De pop kan vragen beantwoorden. Om deze vragen te beantwoorden worden alle vragen doorgestuurd naar het spraakherkennings-bedrijf ‘Nuance Communications’. In de algemene voorwaarden van dit bedrijf staat echter dat alle gegevens gedeeld mogen worden met commerciële partijen.

Ook blijkt de pop eenvoudig te hacken. Via een mobiele telefoon met bluetooth verbinding kan er gemakkelijk contact gelegd worden met de pop. Vervolgens kan de hacker de pop afluisteren of de pop laten spreken. Tot slot blijkt de pop ook nog commerciële producten aan te bevelen. Cayla heeft een partnership met Disney en praat daardoor graag over Disney films.

Cayla is in Nederland verkocht door Intertoys en Bart Smit. Volgens de Consumentenbond is de pop niet meer op voorraad. De pop is echter nog wel te bestellen. De Consumentenbond heeft al stappen ondernomen tegen de pop, blijkt uit een nieuwsbericht op de site van de bond: “De Consumentenbond heeft Blokker Holding (de eigenaar van Bart Smit en Intertoys) gevraagd om de pop uit het assortiment te halen en daarnaast geld terug te geven aan consumenten die vanwege de afluisterproblemen de pop willen terugbrengen naar de winkel. Daarnaast heeft de Consumentenbond de Autoriteit Consument & Markt, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geïnformeerd over de tekortkomingen van My Friend Cayla.”

Consumentenbond