Interessant:

Verschil Apple iPhone 7 en iPhone 7 Plus

nieuws 12 oktober 2016 om 13:29

De iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn de toestellen van Apple voor het najaar van 2016 en het voorjaar van 2017. PortableGear zet voor jou de verschillen tussen beide high-end smartphones op een rij. Uiteraard kijken we ook of je nu al moet overstappen, of dat je beter kan wachten op de volgende iPhone-versie.

De nieuwe Apple iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn afgelopen week aangekondigd. In dit artikel zetten we de verschillen tussen beide toestellen op een rij. Kijk hier voor de beste iPhone 7 aanbiedingen.

|TABEL=1464|

Design en scherm

Aan het design van de nieuwe toestellen vallen direct een aantal zaken op. Allereerst zijn de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus waterdicht (IP67). Daarnaast ontbreekt de 3,5 millimeter koptelefoonaansluiting die de afgelopen decennia op elk draagbaar apparaat met audio te vinden was. Koptelefoons voor de nieuwe iPhones dienen voorzien te zijn van een Apple Lightning-aansluiting. Als je je oude koptelefoon wilt gebruiken levert Apple een adapter mee. Groot nadeel van muziek luisteren via de Lightning-aansluiting is dat je geen muziek kan luisteren op je koptelefoon terwijl je het toestel aan het laden bent. Hier is overigens wel een prijzige adapter voor te koop. Qua design ontlopen de iPhone 7 en 7 Plus elkaar niet veel. Uiteraard is de iPhone 7 Plus met 5,5-inch wel een stuk groter dan de 4,7-inch grote iPhone 7. Het scherm van de iPhone 7 Plus is ook aanzienlijk scherper dan het scherm van de iPhone 7. De 7 Plus is hierdoor ook een fractie dikker. Nieuw zijn de twee zwarte kleuren: een geanodiseerde matzwarte uitvoering en een diepglanzende uitvoering in het gitzwart.

iPhone 7 en 7 Plus
iPhone 7 en 7 Plus

Processor en geheugen

De nieuwe iPhones draaien op een nieuwe A10 Fusion processor. Deze processor is ongeveer 50 procent sneller dan zijn voorganger en dat met 1/3 minder gebruik. De A10 Fusion processor is zelfs 240 keer (!) sneller dan de processor in de originele iPhone. De iPhone 7 heeft 2 GB RAM en de iPhone 7 Plus heeft 3 GB RAM. Qua opslaggeheugen kan je bij beide toestellen kiezen uit 32 GB, 128 GB en 256 GB.

Camera

De camera is het grote verschil tussen beide telefoons. Zowel de iPhone 7 als iPhone 7 Plus hebben en 12-megapixel camera met optische beeldstabilisatie en een grote lens met een diafragma van ƒ/1.8 en 6 elementen. De iPhone 7 Plus heeft naast deze camera nog een extra camera. Deze tweede camera op de iPhone 7 Plus is een 12-megapixel telelenscamera met twee keer optische zoom en tot 10 keer digitale zoom voor foto’s. De dubbele 12-megapixel camera’s zorgen bovendien voor een nieuw scherptediepte-effect, waarvoor beide camera’s van iPhone 7 Plus worden gebruikt. Geavanceerde technologieën, waaronder Machine Learning, scheiden de voor- en achtergrond om schitterende portretten te maken, waarbij het onderwerp scherp is, en de achtergrond vervaagd, iets wat overigens ook de Huawei P9 al kan. Beide toestellen hebben ook een vernieuwde flitser. De True Tone Flash flitser heeft nu 4 leds en is 50 procent helderder dan op iPhone 6s. De flitser heeft ook een innovatieve sensor die flikkerende lampen detecteert en wegwerkt op foto’s en in video's. De nieuwe 7-megapixel FaceTime HD-camera met een breed kleurbereik, geavanceerde pixeltechnologie en automatische beeldstabilisatie maakt nu nog betere selfies.

iPhone 7 Plus dubbele camera
iPhone 7 Plus dubbele camera

Accuduur

Door de efficientere processor in beide iPhones is het uithoudingsvermogen van beide toestellen toegenomen. De iPhone 7 doet het volgens Apple minimaal 2 uur langer op één oplaadbeurt. Bij de iPhone 7 Plus is de winst 1 uur per oplaadbeurt. De iPhone 7 Plus houdt het wel langer uit dan de iPhone 7. Zo kan je met één acculading 60 uur muziek luisteren op de iPhone 7 Plus en 'maar' 40 uur op de iPhone 7.

Advies

Of je moet overstappen van je huidige iPhone naar een nieuwe iPhone is een lastig te beantwoorden vraag. De nieuwe iPhones zijn waterdicht, sneller en houden het langer uit. Ook de camera is verbeterd, waarbij de dubbele camera van de iPhone 7 Plus een unieke feature is. Aan de andere kant kosten de toestellen wel meer dan 800 euro en raak je je reguliere koptelefoonaansluiting kwijt. Wil je upgraden en hou je van fotograferen dan ligt de iPhone 7 Plus voor de hand. De mogelijkheid van optische zoom in combinatie met goede digitale zoom is iets waar al lang op gewacht wordt.

De iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn vanaf 16 september 2016 beschikbaar. Bij onze partner KPN is de smartphone te bestellen op de speciale pre-order pagina.

portablegear.nl