Interessant:

Test: Virtual Reality Bril van Kruidvat (7,99 euro)

nieuws 7 maart 2016 om 12:46

Drogisterij Kruidvat biedt momenteel de 3D Virtual Reality Viewer, een VR-bril voor je smartphone, aan van 34,99 voor 7,99 euro. PortableGear bekijkt deze plastic VR-bril nader.

Nadat we eerder een kartonnen versie van de 3D Reality Viewer, die beschikbaar was bij budgetketen Action, aan een test onderworpen, waren we blij verrast toen we de  3D Virtual Reality Viewer van het Kruidvat (ook verkrijgbaar bij Intertoys) uit de verpakking haalden. Ditmaal hoef je niet uit karton een (gammel) opzetstuk voor je smartphone te vervaardigen, maar haal je meteen een VR-bril uit één stuk plastic uit de verpakking. Het is direct duidelijk dat dit plastic VR-opzetstuk voor je smartphone een stuk steviger is dan de kartonnen editie.

3D Virtual Reality Viewer van Kruidvat: verpakking en inhoud
3D Virtual Reality Viewer van Kruidvat: verpakking en inhoud

3D Virtual Reality Viewer van Kruidvat: plastic VR-bril voor smartphone
3D Virtual Reality Viewer van Kruidvat: plastic VR-bril voor smartphone

Als je de voorzijde van de 3D Reality Viewer open klapt, vind je een rechthoekig stuk met kleine zuignapjes (die je een beetje moet bevochtigen voor een betere grip) waarop je je smartphone kan bevestigen. Het opzetstuk is echter alleen geschikt voor smartphones met een formaat tot 6,3-inch (dus niet een scherm van 6,3-inch! De Samsung Galaxy S6 edge+ met 5,7-inch display past er met enige moeite net in).

3D Virtual Reality Viewer van Kruidvat: zuignap-opzetstukje voor smartphone
3D Virtual Reality Viewer van Kruidvat: zuignap-opzetstukje voor smartphone

Aan de bovenzijde van deze 3D Virtual Reality Viewer vind je twee kleine schuifelementen, waarmee je de lenzen naar links of rechts kan schuiven, zodat je ze goed voor je ogen zitten. Aan de onderzijde van de VR-bril vind je een ronde, metalen schuiftoets. Met deze magneettoets is het mogelijk om in menu's opties te selecteren. Helaas functioneerde deze toets bij onze test soms niet altijd even consequent. Maar bij herplaatsing van de Galaxy S6 edge+ in de behuizing werd de toets wel weer herkend. Sommige toestellen, zoals de Sony Xperia Z5, hebben de sensor echter aan de andere kant, waardoor deze toets helemaal niet werkt. De headset zit strak en stevig op het hoofd, maar rust wel erg zwaar op de neus. Zo zwaar dat je waarschijnlijk snel de neiging hebt om de VR-headset met één hand enigszins te ondersteunen.

3D Virtual Reality Viewer van Kruidvat: verschuifbare lenzen
3D Virtual Reality Viewer van Kruidvat: verschuifbare lenzen

De 3D Virtual Reality Viewer is compatibel met de Google Cardboard-app voor iOS (vanaf 8.0) en Android (vanaf 4.1). Het is vooraf aan te raden om te proberen of je deze app wel op je smartphone kan installeren, want niet alle toestellen worden ondersteund. Zo werkte Google Cardboard bij ons prima op de Samsung Galaxy S6 edge+ en de Sony Xperia Z5, maar was de Cardboard-app niet te installeren op de Motorola Moto G3 (dat komt omdat dat toestel niet is voorzien van een ingebouwde gyroscoop). Op de Galaxy S6 edge+ en de Xperia Z5 wordt de 3D-wereld behoorlijk helder weergegeven en ook de navigatie werkt het merendeel van de tijd goed. Naast de magneettoets navigeer je in Cardboard door korte tijd met de pointer op een menu te rusten. Omdat met de Xperia Z5 de magneettoets niet werkt, is navigeren in Cardboard op dit toestel een stuk problematischer dan op de Galaxy S6 edge+.

3D Virtual Reality Viewer van Kruidvat: schuifmagneet-toets voor navigatie
3D Virtual Reality Viewer van Kruidvat: schuifmagneet-toets voor navigatie

De headset is niet in prettig gebruik voor brildragenden, want daarvoor zit hij te strak. Toch is dat is niet erg: zij zien ook heldere beelden zonder bril. Als je in een bepaalde toepassing in Cardboard zit kan je terug naar het hoofdmenu door het toestel/je hoofd helemaal zijwaarts te kantelen. De toepassingen en spelletjes (wij speelde Deep Space Battle VR) zijn leuke ervaringen, maar wel erg vermoeiend voor de ogen. Ook mentaal is het erg wennen aan de 3D-beelden en 360-graden omgevingen. Google Cardboard is enkel bedoeld als introductie in VR en als zodanig functioneert deze toepassing ook prima. In tegenstelling tot de kartonnen versie van de 3D Reality Viewer ontbreekt op deze plastic editie een uitsnede voor de camera. Daardoor kan je geen gebruik maken van Google's Cardboard VR-camera-app.

Conclusie

De plastic 3D Virtual Reality Viewer is van een stuk hogere kwaliteit dan zijn kartonnen variant. Dit VR-opzetstuk voor je smartphone rust zwaar op je reus, maar is wel stevig en degelijk, wat van de kartonnen editie niet gezegd kan worden. De magneettoets aan de onderzijde vereenvoudigt de navigatie (doch werkt niet met alle toestellen) en de VR-bril zit stevig om je neus. Een minpunt is het ontbreken van een uitsnede voor de camera. Niettemin krijg je met de plastic 3D Virtual Reality Viewer een prima eerste virtual reality-ervaring in Google Cardboard. Controleer eerst alleen even wel of je de Cardboard-app wel op je telefoon kan installeren.

Meer informatie Meer informatie over de 3D Reality Viewer vind je op http://www.3d-vr-viewer.com.

portablegear.nl