Interessant:

Vinyl platen en CD's weer populair dankzij streamingdiensten

nieuws 15 december 2015 om 11:11

Uit onderzoek in de muziekindustrie blijkt dat muziekstreamingdiensten als Spotify en Apple Music, tegen de verwachting in, de verkoop van vinyl platen en CD's weer doet toenemen.

Muziekfans zouden vooral LP's en CD's kopen omdat ze graag een fysiek exemplaar van een album van hun favoriete artiest willen hebben. Daarnaast worden de albums gekocht om een favoriete artiest te steunen. De verkoop van LP's in Groot-BrittaniŽ is dit jaar met 50 procent toegenomen en verwacht wordt dat eind van het jaar meer dan twee miljoen vinyl platen zullen zijn verkocht, aldus de Daily Mail.

De verkoop van CD's blijft nog altijd wel teruglopen, maar de afname is wel minder met een terugloop van 20 procent in 2012 naar 6 procent in de eerste zes maanden van 2015. Verder is de verwachting dat de verkoop van CD's eind van dit jaar weer een boost krijgt dankzij Adele's album 25, dat zij weigert aan te bieden op streamingdiensten. Volgens een Britste muziekbelangenorganisatie luistert twee derde van de muziekfans eerst op een streamingdienst naar muziek alvorens zij besluiten of zij een album zullen kopen.

Het onderzoek was wel erg beperkt met een doelgroep van slechts 1.000 respondenten. Uit het onderzoek blijkt verder dat consumenten van alle leeftijden zowel gebruik maken van streamingdiensten als CD's of LP's kopen.

Daily Mail