Interessant:

Sailfish OS-ontwikkelaar Jolla heeft financiele problemen

nieuws 24 november 2015 om 12:04

Jolla, de ontwikkelaar van het Sailfish OS, heeft financiele problemen. Om haar schulden te saneren moet de Finse ontwikkelaar de helft van haar werknemers ontslaan.

Jolla werd opgericht door ex-MeeGo-ontwikkelaars, nadat Nokia haar mobiele divisie aan Microsoft verkocht. Het bedrijf werd zelfs op de markt gezet als een 'vervanger' voor Nokia. Een succes is het vooralsnog niet geworden: Jolla zit nu zodanig in de schulden dat het een schuldsaneringsplan moet indienen en de helft van haar werknemers moet ontslaan.

Jolla zegt ondertussen echter wel gewoon door te gaan om het Sailfish OS een commercieel succes te maken. Er zouden enkele commerciele en veiligheidsdiensten geinteresseerd zijn om een licentie op het besturingssysteem te nemen. Sailfish OS is een 'spirituele' opvolger van MeeGo en verscheen voor het eerst op de Jolla-smartphone in 2013.

Jolla Sailfish-smartphone
Jolla Sailfish-smartphone

Jolla zegt dat het Sailfish OS momenteel in uitstekende staat is en commercieel klaar voor verkoop. De ontwikkeling heeft tot op heden echter veel tijd en geld gekost en om niet ten onder te gaan moet Jolla snel van "een ontwikkelingsfase in een groeifase komen", aldus het bedrijf. Jolla concentreerde zich tot nu veelal op de zakelijke markt en opkomende markten, om daar een alternatief voor Android te bieden, maar daardoor werd de consumentenmarkt uit het oog verloren.

DigitalTrends