Interessant:

Popcorn Time-gebruikers kunnen rekenen op boetes

nieuws 21 oktober 2015 om 10:07

BREIN, de stichting die zich inzet tegen inbreuken op intellectuele eigendomsrechten van onder meer muziek en film, waarschuwt Popcorn Time-gebruikers vast door te zeggen dat zij binnenkort boetes kunnen verwachten.

Popcorn Time, een illegale dienst waarop films en series worden aangeboden, is steeds makkelijker te gebruiken. Inmiddels is er ook een browserversie van de illegale streamingservice beschikbaar. Bij monde van directeur Tim Kuik noemt Stichting BREIN "het een alarmerende ontwikkeling als Popcorn Time steeds makkelijker te gebruiken is".

In Nederland heeft nog niemand boetes gekregen voor het gebruik van Popcorn Time, maar BREIN maakt de gebruikers van de illegale dienst alvast wel bang door "niet uit te sluiten dat binnen een maand de eerste boetes opgelegd worden." In Duitsland en Denemarken zijn al wel boets uitgedeeld voor het gebruik van Popcorn Time. Vorige maand ontvingen verschillende Denen een boete van 300 euro voor het kijken naar films via de illegale (sharing)dienst.

BREIN: Popcorn Time-gebruikers kunnen rekenen op boetes
BREIN: Popcorn Time-gebruikers kunnen rekenen op boetes

BREIN stelt dat gebruikers van Popcorn Time "zich in principe blootstellen aan schadeclaims van rechthebbenden." BREIN gaat zelf echter niet achter individuele Popcorn Time-gebruikers aan, maar richt zich vooral op grotere aanbieders van illegaal materiaal (zoals eerder op The Pirate Bay). Een individuele schadeclaim is dan ook afkomstig van een rechthebbende van het originele materiaal. Tot dusver hebben in Nederland individuen echter nog nooit een boete gehad voor het illegaal streamen of downloaden van films.

Financieel Dagblad