Interessant:

Blokkade The Pirate Bay opgeheven

nieuws 29 januari 2014 om 09:36

Internetproviders XS4ALL en Ziggo hoeven van de rechter niet langer torrentsite The Pirate Bay te blokkeren. Sinds 2012 moesten de providers van de rechter wel de site blokkeren.

In het vonnis oordelen de drie rechters van het Haagse gerechtshof dat een provider "niet gehouden is tot hem onevenredig nadelige of niet-effectieve maatregelen". Volgens XS4ALL "betekent dat dat we maatregelen die geen zin hebben en waar we last van hebben, niet hoeven uit te voeren! De blokkade kan dus weg". 

Sinds 2010 eist Stichting Brein van Nederlandse internetproviders dat zij The Pirate Bay blokkeren. XS4ALL en Ziggo weigerden dit, waarna Brein een rechtszaak aanspande. In januari 2012 oordeelde de rechtbank dat XS4ALL en Ziggo de torrentwebsite ontoegankelijk moesten maken voor hun klanten. The Pirate Bay was daardoor tot vandaag niet meer rechtstreeks te bezoeken door abonnees van bijna alle Nederlandse internetproviders. De blokkade had, volgens XS4ALL, geen effect: de internetprovider schrijft dat "de bezoekers van The Pirate Bay zijn uitgeweken naar de duizenden andere websites die beschikbaar zijn".

Tot slot meldt XS4ALL "erg blij te zijn met dit oordeel van het Gerechtshof. De vrijheid van toegang tot informatie wordt hierdoor geborgd. Dat is goed voor de Nederlandse burgers, goed voor het internet en goed voor de internetproviders die hun belangrijke rol neutraal kunnen blijven vervullen".

XS4ALL Weblog