Interessant:

Weidevogels krijgen GPS-tracker

nieuws 8 december 2015 om 10:00

De PvdA wil dat weidevogels van een GPS-tracker worden voorzien, zodat boeren bij het maaien niet meer per ongeluk vogelnesten vernietigen. Coalitiegenoot VVD vindt het plan echter verkwanseling van geld.

Regeringspartij PvdA vindt dat het kabinet voor de bescherming van de weidevogels gebruik moet maken van geld uit Europese fonden, dat is bedoeld om de noodlijdende agrarische sector uit het slop te trekken. Volgens de VVD is het plan om de weidevogels van een GPS-tracker te voorzien "een verkwanseling van geld en is er geen enkele boer bij gebaat." Dat blijkt uit documenten die in de handen zijn van het Algemeen Dagblad.

Nederland kreeg afgelopen september 30 miljoen euro van de EU om de noodlijdende veehouderij te ondersteunen. Drie miljoen euro hiervan zou gaan naar "meer koeien in de wei en de bescherming van weidevogels." Het kabinet wil stimuleren dat boeren hun koeien eerder de wei insturen. Het kabinet wil echter ook voorkomen dat de weidegang ten koste gaat van de vogelnesten van weidevogels als de grutto, kievit, scholekster, wulp en watersnip. Door ze van GPS te voorzien kunnen boeren voorkomen dat ze bij het maaien de vogelnesten en eieren per ongeluk vernietigen.

Eerder werden zeehonden, walvissen, olifanten, schapen, beren, egels, kattenhaaien, Alzheimer-patientencriminelen en bijen gevolgd via GPS.

Algemeen Dagblad