Interessant:

Obesitas door slapen met smartphone

nieuws 21 mei 2015 om 14:54

Volgens onderzoek van de universiteit Leiden kan het gebruik van elektronische apparaten in bed zorgen voor overgewicht. Het kunstlicht van de toestellen zou het slaapritme, en daardoor de biologische klok, verstoren.

In het onderzoek werd een groep muizen, allemaal van gelijk gewicht, bestudeerd. De knaagdieren kregen allemaal hetzelfde te eten, maar een groep werd blootgesteld aan kunstmatig licht (gelijk aan het licht van smartphones en tablets). Opvallend was dat de groep die werd blootgesteld aan het kunstlicht sneller veel zwaarder werd dan de controlegroep.

Volgens de onderzoekers oorzaak van de gewichtstoename te vinden in de verstoring die het kunstlicht veroorzaakt in het slaappatroon. Deze verstoring zou weer leiden tot problemen met de biologische klok, wat er vervolgens weer voor zorgt dat calorieen minder goed verbrand kunnen worden. De onderzoekers adviseren dan ook om bij het slapengaan alle elektronische apparaten uit te schakelen.

In eerder onderzoek kwam ook al naar voren dat mobieltjes het slaappatroon verstoren. Het kunstlicht (LED), dat gebruikt wordt om de displays van smartphones en tablets te verlichten, is volgens de meeste onderzoekers de oorzaak van de slapeloosheid.

Metro