Interessant:

BelgiŽ: beveiligde smartphones voor ministers

nieuws 23 maart 2015 om 09:49

De Belgische overheid heeft 100 extra beveiligende smartphones gekocht voor de ministers van de federale overheid en hun directe medewerkers. In Nederland zijn ministers al jaren voorzien van extra beveiligende smartphones.

De ministers in Nederland, en ook in Frankrijk, hebben al jaren extra gecodeerde smartphones om spionage te voorkomen, maar in BelgiŽ was dat tot op heden nog niet het geval. De huidige regering in BelgiŽ wil daar echter verandering in brengen en heeft daartoe 100 extra beveiligde smartphones ingekocht. De toestellen zijn bedoeld voor de ministers en hun naaste medewerkers. De beveiligende smartphones zijn voornamelijk aangeschaft om afluisteren te voorkomen en zijn daartoe voorzien van speciale encryptiesoftware. Het is niet bekend gemaakt om welk merk smartphones het gaat.

In 2013 kwam het†PRISM-schandaal naar buiten, waaruit bleek dat de†Amerikaanse geheime dienst NSA honderden mobieltjes afluistert. Sindsdien zijn Europese regeringen erg bezorgd over spionage, ook van bevriende landen. In 2013 kregen Franse ministers zelfs een tijdelijk smartphone-verbod†uit angst voor spionage. Ook de Amerikaanse president Barack Obama beschikt over een extra beveiligde (BlackBerry)-smartphone.

De Standaard