Interessant:

Belgen bellen, sms'en en appen massaal achter stuur

nieuws 13 februari 2015 om 13:19

Uit onderzoek van het†Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt dat de Belgen van alle Europeanen het meest mailen, bellen, appen en sms'en achter het stuur.

37 procent van de ondervraagde Belgen bekent in het onderzoek dat ze vaak bellen, sms'en en mailen achter het stuur - dat is 11 procent meer dan de gemiddelde Europeaan. Dat is de conclusie†uit Frans onderzoek bij 10.000 bestuurders in tien Europese landen. De BIVV denkt dat het gemiddelde percentage van bellers achter het stuur in BelgiŽ hoger ligt, doordat in†BelgiŽ "veel mensen er gewoon aan zijn geraakt door de files".

De BIVV denkt verder dat er in†BelgiŽ meer campagnes nodig zijn om mensen bewust te maken van het gevaar van mobiel gebruik achter het stuur. Verder blijkt uit het onderzoek onder meer dat van de Belgen 52 procent wel eens onnodig claxonneert, tegenover 47 procent voor heel Europa.

Uit eerder onderzoek in Nederland bleek dat†handsfree bellen in de de auto net zo gevaarlijk als niet-handsfree bellen. Verder voert de Nederlandse overheid dit jaar campagne tegen mobiel gebruik op de fiets, al komt er voorlopig geen verbod.

DeRedactie.be