Interessant:

Ook handsfree bellen levensgevaarlijk

nieuws 16 april 2012 om 09:46

Volgens vergelijkend onderzoek van SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) is handsfree bellen in de de auto net zo gevaarlijk als niet-handsfree bellen; een verbod hierop is echter niet realistisch.

"Afleiding wordt steeds vaker erkend als een belangrijke risicofactor in het verkeer. Door de steeds verdergaande verspreiding van elektronische apparatuur in het verkeer (zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen) zal het probleem van afleiding nog groter worden", schrijft SWOV in het rapport.

"Afleiding leidt ook tot een verminderde rijsnelheid en grotere volgafstanden", concludeert SWOV. "Daarnaast zien afgeleide verkeersdeelnemers allerlei visuele informatie over het hoofd doordat ze niet op de weg kijken (zoals bij het sms'en) maar ook doordat ze met de gedachten 'ergens anders' zijn (zoals bij het voeren van een gesprek via de mobiele telefoon). Wanneer dus de ogen wel op de weg gericht zijn, kan cognitieve afleiding ervoor zorgen dat allerlei zaken niet worden opgemerkt. Mogelijk daarom heeft het voeren van een gesprek via een handsfree mobiele telefoon vergelijkbare effecten op het rijgedrag als een gesprek via een handheld toestel."

Volgens de SWOV blijkt uit "het schaarse onderzoek onder fiets en voetgangers" dat afleiding op deze weggebruikers vergelijkbare gedragseffecten heeft als op automobilisten.

In Nederland geldt sinds 2002 een wettelijk verbod op het handheld gebruik van telefoons onder automobilisten. In Duitsland en BelgiŽ is ook (handheld) mobiel bellen op de fiets verboden. Een verbod op handsfree bellen in de auto acht de SWOV niet realistisch, omdat "het mobiele kantoor onderdeel van het leven is geworden".

Uit onderzoek in 2004 bleek eerder dat handsfree bellen een vals veiligheidsgevoel geeft. In AustraliŽ geldt sinds 2005 ook een handsfree GSM-verbod. In Nederland gaan al langer geluiden op voor een GSM-verbod voor fietsers†en voor het verbod om rijdend een TomTom in te stellen.

SWOV (PDF)