Interessant:

Samsung Z1 Tizen-smartphone eindelijk officieel geintroduceerd

nieuws 14 januari 2015 om 10:57

Samsung heeft in India met de Samsung Z1 eindelijk officieel haar eerste smartphone met het Tizen-besturingssysteem geintroduceerd.

De Samsung Z1, die eind vorig jaar reeds uitlekte, is een entry-level smartphone met een 1,2GHz dual-core processor, 768MB RAM en 4GB geheugen (uitbreidbaar via microSD). Het toestel heeft een 4-inch WVGA-display (800 x 480 pixels) en is zowel aan de voorzijde (VGA) als de achterzijde (3,1-megapixel) uitgerust met een camera. De 1.500 mAh batterij biedt een spreektijd van 8 uur of een videospeelduur van 7 uur. Met de Ultra Power Saving Mode - bekend van de Samsung Galaxy S5 - worden alle onnnodige functionaliteiten uitgeschakeld om de batterij zo veel mogelijk te sparen.

Verder biedt de Samsung Z1 een SOS-alert optie. Hiertoe moet je vier keer op de powertoets drukken en vervolgens wordt een SOS-bericht gestuurd naar al je primaire contacten en wordt je locatie aangegeven. Verder kan je rekenen op ingebouwde antivirusprotectie (checkt automatisch op virussen bij het installeren van een app, het checken van e-mail of het ontvangen van een sms). Tevens is er een Private Mode, waarin je je eigen bestanden kan afschermen. Het toestel ondersteunt WiFi, 3G, Bluetooth 4.1 en GPS.

De Samsung Z1 is de eerste officiele Samsung-smartphone met het Tizen 2.3-besturingssysteem. Het Tizen OS is al sinds 2011 in ontwikkeling, maar vooralsnog was er geen (officiele) smartphone op de markt gekomen dat erop draait. In juni 2014 kondigde Samsung in Rusland de eerste Tizen-smartphone, de Samsung Z aan. Dit toestel werd enkele maanden later echter alweer geannuleerd en daarmee leek Tizen een stille dood te sterven. De Z1 houdt het Tizen OS echter nog even in leven.

De Samsung Z1 is deze maand in India te koop in het wit, zwart of rood voor een prijs van ongeveer 80 euro.

Samsung Z1 Tizen-smartphone
Samsung Z1 Tizen-smartphone

Samsung Mobile Press