NFC-bankpas alleen veilig in aluminiumfolie
NFC-bankpassen, waarmee contactloos betalen mogelijk is, zouden eenvoudig toegankelijk voor criminelen zijn. Slechts gewikkeld in aluminiumfolie of in een metalen hoesje zijn ze veilig voor hackers.
Volgens Betaalvereniging Nederland kunnen criminelen met "het juiste apparaatje" eenvoudig saldo (tot 25 euro) overhevelen naar de eigen rekening door "vlakbij iemand te gaan staan of zelfs maar langs een pashouder te lopen". Hetzelfde gevaar zou gelden voor mobieltjes waarmee contactloos betaald kan worden. Fraude met een NFC-bankpas kan voorkomen worden door de pas in een metalen hoesje of in aluminiumfolie te plaatsen: de scanapparatuur van de criminelen heeft er dan geen toegang tot.
Contactloos betalen is in Nederland nog niet erg populair, hoewel al wel 24 miljoen betaalpassen in ons land voorzien zijn van de NFC-technologie. De verwachting is echter dat in 2015 (dan is de chipknip definitief afgeschaft) de populariteit van deze betaalmethode zal toenemen. Met deze betaalmethode kan tot 25 euro worden afgerekend door een mobieltje of bankpas bij een scanner te houden. Er kan tot twee keer achter elkaar worden afgeschreven: als er meer bedragen moeten worden betaald of meer dan 25 euro in één keer, moet wel een pincode worden ingevoerd. Mogelijke schade voor een individuele consumenten blijft daarmee beperkt. Niettemin kunnen criminelen flinke sommen geld bijeengaren als er meer mensen met betaalpassen bijeen zijn.
De Betaalvereniging Nederland zegt dat de bank de schade moet vergoeden als je "aannemelijk kan maken dat er geld ten oprechte is afgeschreven van je rekening".
NFC-bankpas alleen veilig in aluminiumfolie