Interessant:

Huidkanker-app gratis in Eindhoven

nieuws 4 juli 2014 om 11:21

Eindhovenaren kunnen het komende jaar gratis gebruik maken van een app om kwaadaardige moedervlekken op te sporen. De SkinVision app controleert je huid op kwaadaardige moedervlekken.

Met de app kan je je moedervlek laten analyseren op mogelijk onnatuurlijke groei en van mogelijk verdachte moedervlekken een persoonlijk foto-album opbouwen om veranderingen snel te kunnen vinden. Deze foto's kan je vervolgens doorsturen naar je arts als je je moedervlek niet vertrouwt. De SkinVision app is een jaar lang gratis voor inwoners van Eindhoven en omstreken (straal van 25 km). Voor overige Nederlanders kost de app Ä 21,99 per jaar. De Nederlandstalige app is alleen beschikbaar voor de iPhone 4S, iPhone 5C en iPhone 5S.

De promotie van de app valt samen met de Dermatologie Survey (104 respondenten), die werd gehouden onder de bezoekers van de polikliniek Dermatologie van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven Opvallend was dat 55 procent van de respondenten in het verleden fors door de zon is verbrand. "In Nederland stijgt het aantal gevallen van huidkanker jaarlijks nog steeds", aldus Monique Thissen, dermatoloog in het Catharina Ziekenhuis.

"Het lijkt wel een epidemie. Naast vergrijzing en meer blootstelling aan UV-licht komt dit voor een groot deel ook doordat wij als kind met onze ouders massaal voor zonvakanties naar Spanje, ItaliŽ en Frankrijk gingen. Destijds onvoldoende bewust van het belang van goede zonprotectie. Dat was een luxe, buiten Nederland op vakantie. We moesten dan ook zoveel mogelijk van de zon genieten. Met forse verbrandingen tot gevolg. Nu uit zich dat in een toenemend aantal gevallen van huidkanker op latere leeftijd."

Met name mensen met een melanoom in de familie, meer dan 50 moedervlekken en een lichte huid moeten alert zijn op afwijkende moedervlekken. Toch bleek 22 procent van de respondenten niet te weten of er melanomen voorkomen in de familie en wist 35 procent niet of hij of zij meer dan 50 moedervlekken had. "Er is dus al veel gewonnen met bewustwording", stelt Thissen. "Als mensen weten dat ze tot de risicogroep behoren, kunnen ze extra alert zijn en hun huid goed in de gaten houden. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker, maar als je er op tijd bij bent is het goed te behandelen."

checkjemoedervlek.nl