Interessant:

Samsung Galaxy S5 mini vs. grote Galaxy S5: verschil

achtergrond 5 juli 2014 om 12:16

De Samsung Galaxy S5 mini is een kleinere en goedkopere uitvoering van de originele, grote Galaxy S5. PortableGear zet de belangrijkste verschillen op een rij.

Afmetingen & display

De Galaxy S5 mini heeft een 4,5-inch display, zoals de naam van het toestel betaamt aanzienlijk kleiner dan het 5,1-inch display van de originele Galaxy S5. De mini-uitvoering is daardoor zowel korter (131,1 in plaats van 142 millimeter) als smaller (64,8 in plaats 72 millimeter) dan het origineel. De S5 mini is ook lichter (120 gram in plaats van 145 gram), maar is met een dikte van 9,1 millimeter echter wel iets dikker dan zijn grote broer, die 8,1 millimeter dik is. Verder heeft Samsung de schermresolutie gewijzigd: de S5 heeft een Full HD (1080 x 1920 pixels) display, de S5 mini moet een stapje terug doen met een 4,5-inch HD (720 x 1280 pixels) display. Voor beide toestellen is wel gebruik gemaakt van de heldere SuperAMOLED-schermtechnologie en van het krasbestendige Gorilla Glass 3.

Besturingssysteem

Zowel de Galaxy S5 mini als de grote Galaxy S5 wordt standaard geleverd met Android 4.4 KitKat. Nieuw voor versie 4.4 zijn onder meer snellere prestaties en een betere accuduur. Daarnaast is er een nieuwe full-screen immersive mode waarin elke pixel op het scherm wordt weergegeven (en alle interface-elementen worden verborgen). Verder is in deze versie Google Cloud Print (waarmee je via WiFi draadloos kan printen met daarvoor geschikte apps) geintegreerd. Google Hangouts+ is vanaf Android 4.4 de centrale plaats voor communicatie: naast chat- en videogesprekken voeren kan je vanuit Hangouts nu ook SMS- en MMS-berichten versturen. De Galaxy S5 en S5 mini in beschikken tevens beide over de nieuwe, gebruiksvriendelijkere editie van de TouchWiz-interface (versie 6.0).

Processor & geheugen

De originele Galaxy S5 is uitgerust met de nieuwste generatie Qualcomm-chipset: een 2,5GHz quad-core Snapdragon 801-processor (met 2GB RAM).  Deze chipset kan data sneller opslaan of laden vanaf het vaste interne geheugen, wat zorgt voor nog snellere prestaties. De Galaxy S5 mini is voorzien van een minder krachtige 1,4GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 400-processor met 1,5GB RAM. De originele S5 is beschikbaar in uitvoeringen met 16GB of 32GB, de S5 mini komt alleen in een 16GB uitvoering. Het geheugen is op beide modellen uitbreidbaar via microSD.

Camera

Naast het formaat en de processor is de camera het belangrijkste verschilpunt tussen de Galaxy S5 en de Galaxy S5 mini. De originele S5 heeft een zeer krachtige 16-megapixel camera met een LED-flitser en de mogelijkheid om video's in 2160p 4K (Ultra HD) vast te leggen. Daarnaast beschikt het origineel over een 2-megapixel 1080p Full HD frontcamera voor het maken van selfies of om mee te videochatten. Op de Galaxy S5 mini heeft Samsung de camerasensor gehalveerd naar 8-megapixel. Een LED-flitser is nog wel altijd aanwezig. Daarnaast kan je met de S5 mini video's alleen in 1080p Full HD vastleggen, niet in 4K-kwaliteit. De frontcamera op de Galaxy S5 mini (eveneens Full HD) tot slot is voorzien van een 2,1-megapixel sensor.

Speciale functionaliteiten

De Galaxy S5 mini heeft net als de Galaxy S5 een IP67-certificaat, wat betekent dat het toestel stofbestendig en waterdicht is. Ook de andere speciale functionaliteiten die Samsung op de S5 heeft geintroduceerd zijn op de S5 mini aanwezig. Denk hierbij aan de vingerafdrukscanner (onder meer om het toestel mee te unlocken), de hartslagmeter, de Download Booster (een innovatieve WiFi-technologie om downloaddatasnelheden op te voeren door WiFi en 4G/LTE te koppelen en gelijktijdig te gebruiken) en de Ultra Power Saving Mode (het display wordt in zwart en wit weergegeven en alle onnnodige functionaliteiten worden uitgeschakeld om de batterij zo veel mogelijk te sparen).

Prijs

De adviesprijs van de 16GB-uitvoering van de Galaxy S5 is 699 euro. De 16GB editie van de Galaxy S5 mini heeft een adviesprijs van 479 euro.

Conclusie

De Galaxy S5 mini is een aantrekkelijke compactere en goedkopere variant (hoewel nog altijd prijzig) van de originele Galaxy S5. De schermresolutie is lager en de processor en camera zijn minder krachtig, maar vrijwel alle speciale functionaliteiten van het origineel vind je ook op de mini-uitvoering. De S5 mini is daarom een prima alternatief voor de S5 als je een compacter toestel wil of als je budget beperkter is.

Samsung Galaxy S5 mini
Samsung Galaxy S5 mini

portablegear.nl