Interessant:

TomTom Multi-Sport Cardio test

nieuws 23 mei 2014 om 15:46

De TomTom Multi-Sport Cardio is een sporthorloge met GPS en ingebouwde hartslagmeter. PortableGear voelt het horloge aan de tand in een uitgebreide test.

Op dit moment voert TomTom vier sporthorloges. De TomTom Runner Cardio en de TomTom Multi-Sport Cardio (hier getest) zijn het laatst toegevoegd en bieden naast GPS een ingebouwde hartslagmeter. De TomTom Runner GPS en de TomTom Multi-Sport GPS bieden enkel GPS en zijn iets ouder.

De TomTom Multi-Sport Cardio is een fraai vormgegeven sporthorloge met in ons geval een rode rubberen band met een uitneembaar 'uurwerk'. Het display is krasbestendig en kan tegen een stootje. Helaas is voor het opladen een aparte adaptor nodig. Voor gebruik op je fietsstuur dient het uurwerk uit de band genomen worden. Het uitnemen van het uurwerk gaat makkelijk. Het terugzetten vergt wat handigheid.

TomTom Multi-Sport Cardio
TomTom Multi-Sport Cardio

Zoals de naam MultiSport al doet vermoeden is het horloge voor meerdere sporten geschikt. Met band kan je ermee hardlopen en zwemmen. Zonder band kan je hem met een optionele accessoire gebruiken als fietscomputer. De Multi-Sport Cardio meet je snelheid en je hartslag tijdens het lopen en fietsen. Tijdens het zwemmen houdt de ingebouwde zwemsensor je afstand, snelheid, efficiëntie, banen en slagen in het water bij. Optioneel zijn nog een hartslagband (voor nauwkeurigere metingen) en een cadans / snelheidssensor voor de fiets leverbaar.

TomTom Multi-Sport Cardio - Oplader
TomTom Multi-Sport Cardio - Oplader

De bediening van de TomTom MultiSport Cardio is eenvoudig. Dankzij een grote knop navigeer je moeiteloos door alle menu's. Ook tijdens het sporten is de bediening gemakkelijk, hoewel je dan voornamelijk naar boven en naar beneden drukt.

Tijdens het sporten is het display opgesplitst in 3 delen. Bovenin staan twee vrij toe te wijzen statistieken en in het midden staat één statistiek naar keuze in het groot. De twee vrij toe te wijzen statistieken wijs je van tevoren toe. De hoofdstatistiek kan je wijzigen tijdens het sporten. De statistieken waaruit je kan kiezen zijn: tijd, duur, afstand, snelheid, gemiddelde snelheid, hartslag en hartslagzone. Bij de snelheid kan je kiezen in minuten per kilometer voor bijvoorbeeld het hardlopen of kilometer per uur voor bijvoorbeeld fietsen.

TomTom Multi-Sport Cardio - Display
TomTom Multi-Sport Cardio - Display

Tijdens het trainen kan je kiezen uit vier specifieke trainingsmodi. Je kan een doel invoeren voor je training (calorieën, tijd en afstand), intervallen (één of meerdere herhalingen van één combinatie van activiteit en rust), rondes (tijd, afstand, handmatig), zones (hartslagzone of zelf in te voeren sneheidszone) en race (race tegen een eigen activiteit in het verleden of tegen een ander via internet).

Net als bij andere GPS-horloges duurt het enige tijd voordat je verbinding hebt met de satellieten om je positie te bepalen. Zonder quickfix duurde het soms tot 5 minuten. Met quickfix (7 dagen beschikbaar nadat je het horloge hebt verbonden met je pc) hadden we binnen een minuut verbinding. Uiteraard kan je al wel de training starten zonder statistieken. Door middel van een trilsignaal word je vervolgens gewaarschuwd dat het GPS-signaal goed ontvangen wordt. Je hartslag wordt vrijwel direct gemeten, mits je het horloge strak om doet.

De nauwkeurigheid van de GPS-metingen is goed. Met goede ontvangst is er nauwelijks afmeting waar te nemen. De hartslagmeting tijdens de testtraining kwam overeen met de verwachte hartslag. Je moet wel het horloge zeer strak om de pols doen om je hartslag goed te kunnen meten.

TomTom Multi-Sport Cardio - Hartslagsensor
TomTom Multi-Sport Cardio - Hartslagsensor

De standaard meegeleverde webservice met de naam TomTom MySports is op dit moment nog niet bijzonder uitgebreid. Je krijgt (screenshot) je gelopen route te zien en een overzicht met je hartslag, snelheid en overbrugde hoogte tijdens de route. Het is helaas nog niet mogelijk om op specifieke punten van de route te zien wat je statistieken waren. De Multi-Sport Cardio is ook compatibel met MapMyFitness. Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid je trainingsdata te exporteren naar KML, GPX, TCX en FIT om te gebruiken in een programma naar keuze.

TomTom MySports - Screenshot
TomTom MySports - Screenshot

Een app is ook beschikbaar. Je horloge synchroniseert zich dan via bluetooth met je telefoon. Helaas is de app alleen beschikbaar op iOS (6 en hoger). Een Android app volgt later dit jaar. Windows en Blackberry staan niet op het programma.

Conclusie De TomTom Multi-Sport Cardio is een sporthorloge dat zowel de beginnende als de gevorderde sporter zal aanspreken. Groot voordeel is dat je met één compact fraai horloge zowel je snelheid, tijd als hartslag kan bijhouden en dat te land, ter zee en op de fiets. De TomTom MySports software kan nog wat uitgebreider, maar dankzij de vele exportopties kan je ook andere online diensten gebruiken met meer functionaliteiten. Jammer dat de mobiele app alleen nog maar voor iOS beschikbaar is, maar daar wordt aangewerkt. Al met al is de TomTom Multi-sport Cardio een aanrader.

portablegear.nl