Interessant:

Qualcomm koopt Palm en IPAQ van HP

nieuws 24 januari 2014 om 10:09

Chipfabrikant Qualcomm koopt een patent-portfolio van HP met daarin meer dan 2.400 patenten. In het pakket zitten onder meer patenten van beroemde merknamen uit het verleden, waaronder Palm en IPAQ.

Het patent-portfolio dat Qualcomm van HP overneemt bestaat uit ongeveer 1.400 toegekende en in behandeling zijnde patent-applicaties in de Verenigde Staten en uit ongeveer 1.000 toegekende en in behandeling zijnde  patent-applicaties in andere landen. In het pakket zitten patenten van Palm (roemruchte smartphone-pioneer), IPAQ (HP's vroegere PDA-merknaam) en Bitfone (een enterprise-softwarebedrijf dat HP in 2006 overnam). Met de patenten verwerft Qualcomm naar eigen zeggen "fundamentele mobiele besturingssysteem-technieken".

"De acquisitie versterkt de kracht en diversiteit van Qualcomm's toonaangevende mobiele patentportfolio en zal het bedrijf in staat stellen huidige en toekomstige licenties nog waardevoller te maken", meldt Qualcomm in een persbericht. Welke prijs Qualcomm aan HP voor het portfolio betaalt is niet bekend.

HP is met de overname van Palm flink de mist in gegaan, dus het is blij dat het nog iets aan het bedrijf kan verdienen. In 2010 nam HP het noodlijdende Palm over voor 1,2 miljard dollar; toen ongeveer 910 miljoen euro. Het presenteerde begin 2011 ook drie nieuwe HP-producten met webOS: de HP Pre 3HP Veer en HP TouchPad. Een groot succes werd het echter nooit en in augustus 2011 trok HP alweer de stekker uit webOS. Het Palm webOS-besturingssysteem verkocht HP begin 2013 voor een onbekend bedrag aan LG, dat het nu gebruikt voor haar Smart TV's.

HP TouchPad
HP TouchPad

Qualcomm