Interessant:

Panasonic stopt met smartphones

nieuws 27 september 2013 om 10:07

Panasonic stopt alweer met de productie van smartphones voor consumenten: wel blijft het in Japan goedkope featurephones en smartphones voor de zakelijke markt aanbieden.

Panasonic kent weinig geluk in de smartphone-industrie. Begin 2012 introduceerde het in Europa de Panasonic Eluga, een waterbestendige Android-smartphone, maar dat werd een enorme flop. Ook in thuisland Japan lijdt Panasonic verlies op de consumenten-smartphones en daarom heeft het bedrijf besloten er helemaal mee te stoppen.

Panasonic stopt in Japan echter niet helemaal met het aanbieden van mobieltjes: het blijft voor haar thuismarkt goedkope featurephones produceren. Deze (clamshell) modellen zijn nog altijd erg populair in Japan: ongeveer 30 procent van de verkochte mobieltjes is daar een dergelijk model, hoewel dit aantal wel terugloopt. De featurephone-markt is minder competitief aangezien er minder aanbieders zijn en de winstmarges hoger zijn, omdat de toestellen goedkoper zijn om te produceren.

Panasonic zegt nog wel smartphones voor de non-consumer markt te blijven produceren: mogelijk gaat het daarbij om modellen in de Toughbook-serie (bekend van de robuuste tablets en notebooks) voor militairen, politie en bouwvakkers. De ontwikkeling van Panasonic-smartphones voor consumenten stopt echter al in oktober.

Panasonic Eluga
Panasonic Eluga

Wall Street Journal