Interessant:

iPhone te duur voor Europa

nieuws 8 april 2013 om 12:18

Stephane Richard, CEO van France Telecom - één van de grootste operators van Europa -, zegt dat de iPhone te duur wordt voor Europa: door de economische crisis hebben Europese consumenten minder te besteden.

"We zitten in een periode van veranderend consumentengedrag", vertelde Richard aan persbureau Bloomberg. Volgens Richard zijn er minder kopers die op zoek zijn naar de allernieuwste (en duurste) gadgets: meer consumenten zijn op zoek naar gadgets met een lagere en aantrekkelijke prijs.

Richard zegt dat het veranderend consumentengedrag vooral in Europa is te zien: op het oude continent houden steeds meer mensen hun eigen toestel als ze van provider wisselen. Door de economische malaise en toenemende concurrentie heeft France Telecom haar prijzen de afgelopen drie jaar met 25 procent zien dalen, waardoor haar winstmarges en aandeelprijzen slonken.

De strenge bezuiningen in Frankrijk en in de rest van Europa zijn volgens Richard de belangrijkste oorzaak dat steeds minder mensen dure smartphones kunnen aanschaffen. De iPhone kost zonder toestelsubisidie rond de 500 euro en dat is te veel voor veel consumenten. "Er zijn minder early adopters, en bij de release van de volgende iPhone zal dit duidelijk worden", zegt Richard, "een telefoon verkopen voor 500 euro of meer wordt steeds moeilijker".

De iPhone 5 is niettemin een verkoopsucces: in 2012 werden drie dagen na de introductie 5 miljoen exemplaren verkocht. In China loopt het toestel ook goed met 2 miljoen verkochte modellen in drie dagen. Toch gaan er geruchten dat Apple wel een goedkoper iPhone-model in de planning heeft staan.

Apple iPhone 5
Apple iPhone 5

Bloomberg