Interessant:

Chinese communisten bekritiseren Apple

nieuws 28 maart 2013 om 10:01

OfficiŽle staatsmedia in China - die onder toezicht staan van de Chinese communistische partij - hebben heftige kritiek geleverd op Apple's garantie- en servicebeleid. De communisten noemen Apple 'een arrogant bedrijf'.

De People's Daily, de belangrijkste communistische staatskrant met een oplage tussen de 3 en 4 miljoen exemplaren, schreef een artikel over "Apple's onvergelijkbare arrogantie". De krant vraag zich af waarom "Apple het Chinese consumenten zo moeilijk maakt als het gaat om reparaties en garanties". Volgens de staatskrant kunnen consumenten in China wel de electronica van Apple-producten laten vervangen, maar niet de behuizing. Veel Chinezen vinden dat oneerlijk. Apple ontkent echter 'discriminerend' beleid in China te voeren.

Wereldwijd is er al vaker kritiek op het beleid van Apple, maar het is onduidelijk waarom nu ook de officiŽle Chinese staatsmedia het Amerikaanse bedrijf bekritiseren. Wellicht ziet de communistische partij in China niet graag dat een Amerikaans bedrijf zo'n dominante positie heeft op de Chinese markt en hoopt het dat de kritiek de populariteit van Apple afbreuk kan doen. Eerder werden Chinese studenten met een iPhone al verweten lui te zijn.

China is Apple's grootste groeimarkt: 15 procent van de omzet van het bedrijf kwam vorig jaar uit China. Drie dagen na de release van de iPhone 5 in het land (eind december 2012) werden er al meer dan 2 miljoen exemplaren van verkocht.

Apple iPhone 5
Apple iPhone 5

Wall Street Journal