Interessant:

Geen downloadverbod in Nederland; wel thuiskopieheffing

nieuws 21 december 2012 om 10:32

Er komt geen downloadverbod in Nederland; daardoor blijft het downloaden van films en muziek in Nederland legaal. In plaats van een downloadverbod komt er een thuiskopieheffing op smartphones, tablets en blanco-cd's en -dvd's.

In oktober werd bekend dat er vanaf 1 januari 2013 een 'tijdelijke' nieuwe thuiskopieheffing zou komen, nu ook op smartphones, telefoons met mp3-spelers en tablets, waar voorheen alleen blanco-cd's en -dvd's de klos waren. Nu de Tweede Kamer een downloadverbod heeft afgewezen, worden de voorstellen van deze 'tijdelijke' thuiskopieheffing waarschijnlijk permanent. Verschillende belangenorganisaties waren eerder woedend om de nieuwe thuiskopieheffing.

De heffing op smartphones en telefoons met mp3-speler met minder dan 16GB geheugen is 2,50 euro; bij 16GB of meer geldt de maximale heffing van 5 euro. De heffing op tablets met 8GB geheugen of minder is 2,50 euro; op tablets met meer dan 8GB geheugen geldt de maximale heffing van 5 euro.

Het geld dat met de heffing wordt binnengehaald is bedoeld als tegemoetkoming aan de rechthebbenden die inkomsten mislopen door het downloaden van films, muziek, games en andere software.

De Tweede Kamer wilde geen downloadverbod omdat dat de grenzen van de internetvrijheid zou kunnen aantasten. De Kamer wil dat op termijn het legale aanbod wordt vergroot, "door nieuwe online verdienmodellen", aldus kamerlid Kees Verhoeven van D66.

NOS