Interessant:

Mobieltje haalt energie uit cola

nieuws 16 oktober 2012 om 14:12

In China is een concept-telefoon ontworpen die zijn energie haalt uit een bio-batterij die draait op cola en andere dranken waarin veel suiker zit.

Daizi Zheng ontwierp de "cola-telefoon" als een conceptmodel van een milieuvriendelijke telefoon voor Nokia. Volgens Zheng hebben traditionele lithium-batterijen veel nadelen: ze zijn duur, schadelijk voor het milieu, moeilijk afbreekbaar en de productie vraagt veel waardevolle grondstoffen.

Een bio-batterij daarentegen is milieuvriendelijk en zou volledig opgeladen drie tot vier keer langer mee kunnen dan een lithium-batterij. De bio-batterij van Zheng gebruikt enzymen als katalysator om electriciteit te generen uit koolhydraten. Momenteel gebruikt Zhengs bio-batterij suiker, waardoor de batterij zijn energie kan halen uit dranken met veel suiker, zoals cola. Hoe meer suiker de drank bevat, hoe langer de batterij mee kan. Als de batterij op is, is al het suiker verbruikt en blijft er alleen water over. Als je weer nieuwe cola bijschenkt kan je echter weer aan de slag!

De cola-telefoon is vooralsnog alleen een concept, of het ooit daadwerkelijk in productie komt is maar de vraag.

Mobieltje met cola-batterij
Mobieltje met cola-batterij

Digital Trends