Interessant:

Politie extra alert op mobiel bellen in auto

nieuws 11 oktober 2012 om 13:25

Volgens het Algemeen Dagblad start de politie met een 'groot najaarsoffensief' tegen het gebruik van mobieltjes achter het stuur. Agenten is verteld extra te letten op bellende bestuurders en hun de standaardboete van 220 euro te geven.

Alle automobilisten die een mobieltje achter het stuur in de hand hebben zijn strafbaar. De telefoon moet op het dashboard liggen of vastzitten in een carkit: handsfree bellen is wel toegestaan (al toont onderzoek aan het handsfree bellen net zo gevaarlijk is als niet-handsfree bellen). 

Dankzij Artikel 5 van de Wegenverkeerswet (waarin staat dat alle 'concrete gevaarzetting' strafbaar is) is naast bellen ook sms'en, internetten, mailen of het opzoeken van een telefoonnummer in de auto met het mobieltje in de hand strafbaar. Overigens zijn volgens de verregaande interpretatie van dit artikel ook eten, drinken, de radio afstemmen en het navigatiesysteem bedienen tijdens het rijden verboden.

Agenten letten de komende twee maanden extra op mobiele bellers in de auto naar aanleiding van een campagne om ongelukken door afleiding achter stuur terug te dringen. Automobilisten die worden betrapt op een overtreding krijgen de standaardboete van 220 euro. Niet-handsfree bellen in de auto is al sinds 2002 verboden in Nederland.

Algemeen Dagblad