Interessant:

Helft verkochte notebooks is ultrabook... in 2016

nieuws 12 oktober 2012 om 09:04

Volgens onderzoeksbureau GBI Research zit de verkoop van ultrabooks in de lift; het bureau voorspelt dat de komende vijf jaar de afzet flink toeneemt en dat in 2016 bijna de helft (47 procent) van de verkochte notebooks een ultrabook is.

De bewering van GBI Research is opmerkelijk omdat het momenteel met de verkoop van ultrabooks nog geen storm loopt. Analysebureau IHS Suppli stelde onlangs zelfs haar verwachting van het aantal verkochte ultrabooks in 2012 en 2013 met enkele miljoenen bij.

Vorig jaar werden er slechts 1,3 miljoen ultrabooks verkocht, maar GBI Research denkt niettemin dat dankzij de technologische ontwikkelingen (en de daarbij horende lagere prijzen voor componenten) het aantal verkochte ultrabooks in 2016 zal groeien tot maar liefst 148,7 miljoen (!).

Vooral de lagere prijzen van microprocessors en flash-geheugen in combinatie met een grotere productiecapaciteit voor displays en behuizingen zouden de consumentenprijzen voor ultrabooks lager moeten maken, wat de afzet ten goede moet komen. IHS Suppli stelde eerder dat de reden van de tegenvallende ultrabook-verkoop de te hoge prijzen zijn. GBI Research verwacht dat de prijs van ultrabooks in de loop der jaren afneemt van $ 1050,- (2012) naar $ 510,- (2016).

Verder ziet GBI Research in de Verenigde Staten de belangrijkste afzetmarkt voor ultrabooks. In 2012 werden er daar 1,55 miljoen verkocht; 42 procent van de totale wereldwijde ultrabook-verkoop. Het is ligt in de lijn der verwachting dat ultrabooks in de toekomst goedkoper worden en dat er meer verkocht zullen worden, maar de verwachtingen van GBI Research zijn wel erg rooskleurig.

Notebook Review