Interessant:

Airborne Wandeltocht krijgt eigen app

nieuws 24 augustus 2012 om 08:06

Tijdens de Airborne Wandeltocht (jaarlijkse eendaagse wandeltocht in Oosterbeek ter herdenking van Slag om Arnhem) op 1 september  2012 zal de Airborne App worden onthuld.

De Airborne App is een "virtueel monument" dat door middel van de Augmented Reality technologie een luchtlanding zichtbaar maakt op smartphones. Het virtuele monument ligt aan de wandelroute in het weiland tegenover de T-splitsing Benedendorpseweg/Hemelseberg. De plek biedt uitzicht op een landschap waar aan de horizon in 1944 daadwerkelijk luchtlandingen hebben plaats gevonden.

Ongeveer 1500 wandelaars droegen in 2011 bij aan de totstandkoming van de Airborne App. Enveloppen met daarop afbeeldingen van parachutisten gedrukt werden gevuld met persoonlijke boodschappen en donaties van de wandelaars. De persoonlijke boodschappen van de wandelaars zijn verwerkt in het virtuele monument. Wie zijn smartphone op de lucht richt ziet vanaf 1 september behalve landende parachutisten ook tekstfragmenten die over de werkelijkheid heen worden geprojecteerd.

Om de Airborne App te kunnen bekijken heb je de browser Layer nodig. Die is te downloaden op http://www.layar.com/download. Tijdens de Airborne Wandeltocht worden de wandelaars ter plaatse geassisteerd bij het bekijken van het virtuele monument.

De ontwikkelaar, Stichting Scarabee, zal de Airborne App na 1 september aanbieden aan het Airborne Museum in het Gelderse Oosterbeek voor gebruik via het museum. Op de locatie tegenover de T-splitsing Benedendorpseweg/Hemelseberg zal een plaquette met QR-code passanten attenderen op het "virtuele monument".

Airborne App
Airborne App

Layar-toepassingen zijn populair in Gelderland. Eerder verscheen er een mobiele Layar-kunstroute door Nijmegen. Daarnaast heeft Het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen een Via Romana fietsroute-app in ontwikkeling, waarin de cultuurhistorische fietsroute van 257 kilometer tussen Nederland en Duitsland wordt ontsloten.

Airborne Wandeltocht