Interessant:

Kodak had nucleaire reactor in kelder

nieuws 15 mei 2012 om 10:20

Het noodlijdende fotografiebedrijf Kodak heeft 30 jaar lang een nucleaire reactor gehuisvest in een kelder van een Kodak-vestiging in Rochester, in het zuiden van de VS.

Dat meldt Rochesters plaatselijke courant, de Democrat and Chronicle. De kernreactor (met het formaat van een koelkast) bevond zich in een betonnen kelder onder de grond. Er zou onder meer 1,6 gram verrijkt uranium (dat bekend is van het gebruik voor militaire doeleinden) zijn bewaard. De reactor werd niet gebruikt voor energievoorziening en Kodak-bonzen zeggen dat de reactor "helemaal veilig was, dat er geen explosierisico was en dat de reactor nooit heeft gelekt".

Toch wist het merendeel van de lokale bevolking niet dat Kodak een kleine kernreactor in haar kelder had gehuisvest. Zes jaar geleden sloot Kodak de kernreactor; het verrijkte uranium werd in 2007 geruisloos onder toezien van gewapende bewakers in speciale containers verwijderd.

Waarom had Kodak een kernreactor in huis? Voornamelijk om nieuwe (fotografie)technologieŽn mee te onderzoeken. Kodak had interesse in neutronen, subatomische deeltjes die kunnen worden gebruikt om de samenstelling van een bepaald materiaal exact te determineren of om een afbeelding van het materiaal te maken zonder het te beschadigen. De reactor werd ook gebruikt om onzuiverheden van chemicaliŽn en andere materialen op te sporen. Daarnaast werden er tests mee uitgevoerd op het gebied van "neutronen radiografie", dat is een bepaalde beeldtechnologie.

Volgens Kodak was het apparaat de eerste kernreactor die puur gebouwd was voor industrieel onderzoek. Momenteel heeft Kodak geen geld meer voor dergelijk onderzoek: het bedrijf is zo goed als failliet†en stopte daarom zelfs met de productie van camera's.

Democrat and Chronicle