Interessant:

Chinees exportverbod bedreigt iPad-succes

nieuws 17 februari 2012 om 19:30

Het Chinese bedrijf Proview Technology claimt de rechten op de merknaam iPad in China te bezitten. Als de rechter in hoger beroep gelijk geeft, kan dat betekenen dat er een exportverbod komt op alle uit China afkomstige iPads.

Dat zou een radicale uitspraak zijn, want alle iPads worden vervaardigd in China. Als ze het land niet meer uit mogen, betekent dat dat er ook in andere landen geen iPad-modellen meer verkrijgbaar zullen zijn. Proview Technology wil verder ook een verbod in China op de iPad en een schadevergoeding van een miljard dollar van Apple. Lokale media melden dat verschillende Chinese bedrijven de iPads al uit de schappen hebben gehaald.

In een statement zegt Apple "Proviews wereldwijde rechten op de iPad-merknaam in 10 verschillende landen enkele jaren geleden gekocht te hebben". Volgens Apple "weigert Proview de overeenkomst met Apple in China na te komen en heeft een gerechtshof in Hong Kong de zijde van Apple gekozen. De zaak speelt nog wel in China".

De uitspraak in het hoger beroep volgt op 29 februari; het is voor Apple uiteraard van cruciaal belang dat er geen Chinees exportverbod op de iPad komt.

BBC News