Interessant:

Samsung Galaxy Note vs. HTC Flyer

nieuws 29 oktober 2011 om 16:33

PDA's zijn al jaren geleden verdwenen, maar maken een comeback in de vorm van geavanceerde hybride tablets of smartphones. PortableGear vergelijkt twee moderne "PDA's": de Samsung Galaxy Note en de HTC Flyer.

Enkele tientallen jaren terug waren veel, vooral zakelijke, gebruikers onafscheidelijk van hun PDA ("Personal Digital Assistent"). Dat waren apparaten die fungeerden als elektronische agenda en digitaal notitieblok. In vergelijking met mobiele elektronica van vandaag zijn deze apparaten - zoals de HP iPaq, Palm Tungsten, Dell Axim of Apple Newton - bijzonder lomp en groot en kun je er eigenlijk wel heel erg weinig mee. Geen wonder dus, dat PDA's van de markt zijn verdwenen en hun plaats volledig is overgenomen door smartphones en tablets.

Toch wordt vooral de eenvoudige notitiemogelijkheid van de PDA, waarmee je tijdens een vergadering of college snel iets kan noteren, soms met node gemist. Dat gaat immers soepeler met een pen dan met een digitaal toetsenbord of je vinger. Verschillende fabrikanten spelen hier handig op in door hybride tablets of smartphones te introduceren die je de mogelijkheden van de klassieke PDA geven - maar nu in een modern jasje. De Samsung Galaxy Note (N7000) en de HTC Flyer zijn voorbeelden van dergelijke PDA-achtige tablets/smartphones die voldoen aan de eisen van de moderne tijd. PortableGear vergelijkt de mogelijkheden van deze twee moderne "PDA's".

Display
De Samsung Galaxy Note is een hybride smartphone met een groot 5,3-inch touchdisplay, waarvoor gebruik is gemaakt van de zeer heldere superAMOLED HD-touchtechnologie. Deze schermsoort is vele malen helderder dan de reguliere LCD-schermtechnologie die op de HTC Flyer is toegepast. Het scherm van de Flyer, die gepositioneerd wordt als een tablet, is met 7-inch echter wel een stuk groter.

Besturingssysteem
Zowel de Samsung Galaxy Note als de HTC Flyer draait op Android 2.3 Gingerbread, dat voor smartphones is bedoeld. Voor de Note is dat een redelijke keuze, aangezien dit toestel ook fungeert als smartphone. Voor de HTC Flyer is dat een vreemde keuze, aangezien dit een echte tablet is en geen smartphone. Het was daarom logischer geweest om voor het tabletspecifieke Android Honeycomb te kiezen. Om Android 2.3 vind je op beide apparaten een prima interface: TouchWiz 4.0 op de Galaxy Note en HTC Sense 3.0 op de Flyer.

Notatiesysteem
De HTC Flyer en de Samsung Galaxy Note worden allebei geleverd met een styluspennetje, waarmee je dankzij speciale technologieŽn zeer soepel op het touchscreen schrijft. HTC maakt hiervoor gebruik van de HTC Scribe-technologie, Samsung heeft de speciale SmartPen. Beide technieken ondersteunen handschriftherkenning; helaas is alleen op de Galaxy Note een opbergvakje voor je styluspen te vinden. Dat een opbergvakje op de Flyer ontbreekt, is op zijn minst vreemd te noemen, aangezien de styluspen een cruciaal onderdeel is van het apparaat. De Galaxy Note wordt geleverd met twee speciale toepassingen voor de SmartPen: S-Memo (om snel memo's vast te leggen) en S-Planner (een agendafunctionaliteit). Verder vind je op zowel de Flyer als de Galaxy Note de kantoorsoftware Polaris Office voorgeinstalleerd, waarmee je Office-bestanden kan bekijken en bewerken.

Camera
De Samsung Galaxy Note heeft uitstekende camerafunctionaliteiten met een 8-megapixel camerasensor, een LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder. De camera van de HTC Flyer steekt hier schril bij af met een 5-megapixel sensor (zonder flitser) en een 720p HD-videorecorder.

Geheugen
De Samsung Galaxy Note is verkrijgbaar in varianten met 8GB, 16GB of 32GB geheugen, dat uitbreidbaar is via microSD. De HTC Flyer komt in varianten met 16GB of 32GB, en ook dit geheugen is uitbreidbaar via microSD. Op dit vlak verschillen deze moderne PDA's dus niet veel.

Connectiviteit
De HTC Flyer is voorzien van WiFi, DLNA en Bluetooth 3.0. 3G-ondersteuning is optioneel. Videobellen is mogelijk via Skype met de 1,3-megapixel webcam. De Flyer biedt verder geen belfunctionaliteiten, waar de Samsung Galaxy Note wel over beschikt. Ook is Samsungs 5,3-inch smartphone/tablet standaard voorzien van 3G, WiFi, DLNA, Bluetooth 3.0 en een 2-megapixel webcam. Als je dus een PDA-tablet zoekt waarmee je ook kan bellen, moet je bij de Galaxy Note zijn.

Conclusie
De Samsung Galaxy Note is de meest complete "PDA"-tablet van het moment. Het 5,3-inch superAMOLED HD-display is bijzonder helder, de connectiviteit (inclusief belfunctie) is zeer compleet en dankzij de SmartPen-technologie maak je prettig met de stylus notities op het scherm. De HTC Flyer is met 7-inch een stuk groter dan de Galaxy Note, maar biedt een minder helder scherm en geen telefoonfunctionaliteit (videobellen kan wel). Dankzij de HTC Scribe-technologie kan je echter ook op de Flyer vloeiend met de styluspen schrijven. Het Android 2.3-besturingssysteem is op de Flyer enigszins 'out-of-place' en past beter op de Galaxy Note. Ook heeft Samsungs toestel een betere camera. Qua geheugen doen de toestellen niet voor elkaar onder. Een ander punt van kritiek is voor HTC is dat opbergruimte voor de stylus op de Flyer ontbreekt, waardoor je de stylus snel kwijt raakt. Al met al zijn het beide prima moderne uitvoeringen van een PDA, al geven wij de voorkeur aan de Galaxy Note.


portablegear.nl