Interessant:

Coldplay's Mylo Xyloto-album niet op Spotify

nieuws 28 oktober 2011 om 09:45

Coldplay's nieuwe Mylo Xyloto-album is niet beschikbaar via Spotify, omdat de band wil "dat het album als eenheid wordt beluisterd". Vreemd is dan dat de nummers wel via iTunes beschikbaar zijn.

Vermoedelijk heeft Coldplay niet echt problemen met de verkoop van losse nummers, maar wel met streaming-services, zoals Spotify. Ook via andere muziekstreamingdiensten, waaronder Spotify's concurrent Rhapsody, is het album niet verkrijgbaar.

Bij diensten waar je de nummers los kan kopen, zoals Microsofts Zune-netwerk en Apple's iTunes, is het album wel gewoon beschikbaar. Dat het 'album als eenheid moet worden beluisterd', lijkt daarom een drogreden. Op iTunes werd zelfs een week voor de release elke dag een nummer gestreamd. Volgens de Music Industry Blog is Coldplay niet blij met streamingservices omdat rechthouders de royalties niet altijd goed verdelen. Oudere albums van Coldplay zijn wel beschikbaar op Spotify. Ook Adele wilde haar nieuwe album onlangs niet beschikbaar stellen via Spotify.

Coldplay's platenmaatschappij, EMI, is een beetje beschaamd over de gang van zaken. Spotify betaalt EMI immers voor de licentierechten.

De Volkskrant